Ministerul Investiţiilor: 1,8 milioane de români, conectaţi la reţeaua de apă şi canalizare prin POIM

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat joi că până la sfârşitul anului ţinta este ca, prin POIM, 1,8 milioane de români să fie sprijiniţi şi să beneficieze astfel de o mai bună alimentare cu apă.

251 afișări
Imaginea articolului Ministerul Investiţiilor: 1,8 milioane de români, conectaţi la reţeaua de apă şi canalizare prin POIM

Ministerul Investiţiilor: 1,8 milioane de români, conectaţi la reţeaua de apă şi canalizare prin POIM

Potrivit unui comunicat al MIPE; prin proiectele de infrastructură selectate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, locuitorii României beneficiază de o mai bună alimentare cu apă, ţinta ce urmează să fie atinsă la finele acestui an fiind de 1,8 milioane locuitori. De asemenea, populaţia României beneficiază de o mai bună tratare a apelor uzate, ţinta atinsă de POIM până în decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori echivalenţi.

„Să trăieşti fără apă curentă şi canalizare este de neconceput pentru un standard normal de viaţă. Tocmai de accea, este o componentă pentru care am considerat că este moral să aloc o atenţie deosebită. Pe parcusul celor două mandate în MIPE, pentru sectorul de apă şi apă uzată am semnat personal 21 contracte de finanţare cu o valoare de 11,45 miliarde lei, respectiv 2,26 miliarde euro. În total, prin intermediul POIM 2014-2020 s-au semnat 65 proiecte de investiţii în infrastructură, în valoare de peste 6 miliarde euro. Mai departe, putem privi spre viitorul cu optimism. Politica de Coeziune 2021-2027 ne aduce resursele pentru alţi 3.768 km conducte noi sau optimizate apă şi 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

În perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finanţare în sectorul de apă şi apă uzată din România cu o valoare totală eligibilă de 33,6 miliarde lei, din care 19 contracte în valoare totală eligibilă de 437,15 milioane lei sunt finalizate.

Dintre cele 108 proiecte, 43 sunt de proiecte asistenţă tehnică şi 65 reprezintă proiecte de investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată. Acestea din urmă însumează 33,07 miliarde lei valoare totală eligibilă, investiţiile contribuind la creşterea nivelului de trai a locuitorilor din România prin asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu apă de calitate şi la creşterea nivelului colectării şi epurării apelor uzate.

„Deşi procentul populaţiei cu acces la facilitaţi de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare conforme a crescut semnificativ în ultimii ani, nevoia de investiţii pentru conservarea resurselor de apă prin îmbunătăţirea soluţiilor de tratare, reducerea pierderilor tehnologice legate de procesul de tratare şi reducerea pierderilor de pe reţelele de transport şi distribuţie prin optimizarea acestora, pentru conectarea populaţiei la sisteme de alimentare cu apă conforme, precum şi pentru asigurarea de sisteme de colectare şi epurare a apelor uzate din aglomerările rămase este încă mare. Investiţiile sunt necesare totodată şi pentru atingerea sau menţinerea stării bune a corpurilor de apă”, a transmis MIPE:

Proiectele prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POSM), Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi Programul Naţional Dezvoltare Rurală (PNDR) au adus un progres semnificativ pentru în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor, dar 20% din populaţia încă nu este deservită de sistemul public de alimentare cu apă, arată ministerul, care susţine că una dintre priorităţile Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, aprobat la finele anului 2022 de Comisia Europenă, este continuarea procesului de conectare a României la reţeaua de apă.

În acest sens, un total de 2,9 miliarde euro este dedicat sectorului de apă şi apă uzată. Investiţiile vor consta atât în cadrul unor proiecte noi, cât şi în continuarea investiţiilor POIM. Astfel, prin prioritatea 1 a programului, vor fi finanţate, din FEDR şi FC, investiţii în sectorul apei şi apei uzate având ca obiectiv specific promovarea accesului la apă şi a gestionării durabile a apelor.

MIPE mai arată că, până acum, în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 109 din 13 iulie 2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată finanţate din fonduri europene şi pentru modificarea unor acte normative, au fost semnate patru contracte de finanţare pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Caras-Severin, Galaţi (Matca), Prahova şi Hunedoara însumând 4,96 miliarde lei, respectiv 1 miliard euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici