Ministerul Justiţiei precizează că a sprijinit forma proiectului în dezbatere, care include plafonarea despăgubirilor

Ministerul Justiţiei precizează că a sprijinit forma proiectului pus în dezbatere publică, ce include plafonarea despăgubirilor, având în vedere conţinutul Deciziei "pilot" pronunţată de CEDO în cauza "Atanasiu şi alţii împotriva României".

446 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei precizează că a sprijinit forma proiectului în dezbatere, care include plafonarea despăgubirilor

Ministerul Justiţiei precizează că a sprijinit forma proiectului în dezbatere, care include plafonarea despăgubirilor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"În legătură cu informaţiile apărute în presă, conform cărora Ministerul Justiţiei «a vrut restituire în natură sau despăgubire totală» în proiectul de lege privind despăgubirile acordate pentru imobilele naţionalizate, precizăm faptul că, atât în cadrul discuţiilor din Grupul de lucru interministerial, cât şi în cele din Coaliţie, Ministerul Justiţiei a sprijinit forma proiectului pus în dezbatere publică, care include plafonarea despăgubirilor, având în vedere conţinutul Deciziei «pilot» pronunţată de CEDO în cauza «Atanasiu şi alţii împotriva României»", arată MJ, luni, într-un comunicat de presă.

Ministerul Justiţiei a susţinut restituirea în natură a proprietăţilor naţionalizate şi eşalonarea pe o perioadă foarte lungă a despăgubirilor băneşti şi a respins total propunerea iniţială a Finanţelor, care doreau limitarea la 5% din valoare, decizia finală, de plafonare la 15%, fiind una politică, potrivit unor surse guvernamentale.

"ANRP şi Finanţele au propus iniţial restituirea integrală în natură şi plafonarea despăgubirilor băneşti la 5% din valoarea imobilelor, variantă respinsă de Ministerul Justiţiei, care a susţinut, în comisia interministerială, că din punct de vedere legal cea mai acoperitoare formulă este retrocedarea integrală în natură şi eşalonarea pentru o perioadă lungă de timp a despăgubirilor în bani, acolo unde nu se mai poate da în natură. Decizia de plafonare a tuturor despăgubirilor la 15% a fost politică şi a fost adoptată la cel mai înalt nivel", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Ministerul Justiţiei a argumentat că varianta restituirii în natură concomitent cu limitarea la 5% din valoare a despăgubirilor în bani ar fi dus la un evident tratament discriminatoriu şi a venit cu soluţia ca despăgubirile în bani pentru care se vor obţine decizii irevocabile să fie achitate, eşalonat, pe termene lungi, astfel încât să nu greveze bugetul de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici