Ministerul Justiţiei vrea să ştie câţi deţinuţi au fost eliberaţi ca urmare a suspendării pedepselor/ Toader: Tot ce am spus recent cu privire la amnistie, graţiere rămâne valabil

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi dimineaţă, că va cere Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor o situaţie a deţinuţilor eliberaţi provizoriu ca urmare a suspendării executării pedepsei în urma deciziei Curţii Constituţionale privind nelegalitatea completurilor.

2019 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei vrea să ştie câţi deţinuţi au fost eliberaţi ca urmare a suspendării pedepselor/ Toader: Tot ce am spus recent cu privire la amnistie, graţiere rămâne valabil

Ministerul Justiţiei vrea să ştie câţi deţinuţi au fost eliberaţi ca urmare a suspendării pedepsei

"Voi cere ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor -n.r.) să vedem câţi deţinuţi au fost provizoriu eliberaţi ca urmare a suspendării pedepsei, unii pot primi informaţii de la directorul ANP, dar alţii se află în penitenciare din străinătate şi directorul ANP nu are de unde să ţină o asemenea evidenţă, el îmi va comunica într-un termen foarte scurt şi eu vă voi face cunoscut numărul şi categoria de infracţiuni", a declarat Tudorel Toader, joi dimineaţă, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Justiţiei a reiterat ideea potrivit căreia eliberările au fost decise de către instanţa de judecată pentru că aşa a statuat Curtea Constituţională, care a constatat nelegalitatea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte şi că asta nu înseamnă că dacă cineva a scăpat de executarea pedepsei este şi liber, ci procesul se rejudecă în complet legal constituit.

Decizia Curţii Constituţionale privind completurile de 5 judecători de la instanţa supremă a dus la o situaţie fără precedent în justiţie. Avocaţii persoanelor condamnate au depus contestaţii în anulare a sentinţelor date de Completurile de 5 judecători, iar până acum au fost date decizii de suspendare a executării pedepselor pentru fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, fostul senator şi ministru al Marilor Proiecte Dan Şova, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, fostul procuror-şef DIICOT Alina Bica, fostul şef ANAF Şerban Pop, Tudor Breazu şi omul de afaceri Horia Simu. Toţi au fost eliberaţi din închisoare.

Tudorel Toader: Tot ce am spus recent cu privire la amnistie, graţiere rămâne valabil 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reiterat, joi, ideea potrivit căreia tot ceea ce a declarat anterior referitor la o posibilă OUG pe amnistie şi graţiere rămâne valabil şi acum, infirmând că a discutat vreodată de un "draft".


"Am vorbit eu de un draft? V-am spus eu de foarte multe ori că râmân valabile răspunsurile date la această problematică. V-am spus. Şi astăzi vă dau acelaşi răspuns. Tot ceea ce în precedent am afirmat cu privire la amnistie, graţiere, rămâne şi este valabil şi astăzi. Dacă nu ţineţi minte, şi este în natura umană să uităm, ne documentăm şi nu îl întrebăm pe acelaşi , de fiecare dată când îl întâlnim, aceeaşi problematică", a declarat Tudorel Toader joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Justiţiei a declarat anterior, în nenumărate rânduri, că nu i-a cerut nimeni un astfel de proiect de ordonanţă de urgenţă şi că nu au fost discuţii în acest sens.

Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a spus că amnistia este necesară pentru ca România să nu mai fie sancţionată la CEDO, susţinând că s-au făcut unele reglări cu recursul compensatoriu, dar ministrul Justiţiei nu poate să construiască peste noapte penitenciare. Şi preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, la CN PSD, că nu ştie când sau cum dar PSD - ALDE are obligaţia să dea un OUG pe amnistie şi graţiere pentru a fi reparate toate nedreptăţile care s-au făcut în Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici