Ministerul Mediului: Proiectul Roşia Montana, în plin proces de evaluare a impactului asupra mediului

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) susţine, sâmbătă, că gestionează componenta legată de procedura de evaluare a impactului asupra mediului, partea economică a proiectului Roşia Montana fiind de competenţa Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

1095 afișări
Imaginea articolului Ministerul Mediului: Proiectul Roşia Montana, în plin proces de evaluare a impactului asupra mediului

Roşia Montana (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

În ceea ce priveşte componenta de mediu a acestui proiect, menţionăm că, la acest moment, proiectul Roşia Montana este în plin proces de evaluare a impactului asupra mediului, se arată într-un comunicat de presă al MMP.

Evaluarea acestui proiect este realizată de o Comisie de Analiză Tehnică (CAT) formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
Ministerul Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Economiei,
Comertului şi Mediului de Afaceri, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Academia Româna, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Institutul Geologic al României, Garda Naţională de Mediu, Administraţia Naţională Apele Române.

"Subliniem că Ministerul Mediului şi Pădurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană doar în cazul în care există certitudinea că investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul, pentru a nu fi afectat mediul", arată sursa citată.

Câteva sute de oameni participă, sâmbătă, la Roşia Montană, la un miting cerând redeschiderea exploatării miniere auro-argintifere din zonă şi "dreptul la locuri de muncă şi la o viaţă decentă".

Manifestanţii s-au adunat piaţa centrală din comuna Roşia Montană, iar unii dintre aceştia poartă steaguri tricolore şi bannere sau pancarte cu mesaje precum: "Jos şomajul", "Stăm pe aur şi murim de foame", "Vrem locuri de muncă, nu locuri de veci" sau "Vrem să muncim, nu să murim".

Oamenii scandează "Vrem să muncim, nu să murim", "Jos şomajul" sau "Vrem locuri de muncă".

Participanţii laprotest sunt atât din Roşia Montană, dar sunt şi grupuri venite din localităţile miniere din judeţul Alba cât şi din Hunedoara.

Preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului, Cristian Albu, a declarat, sâmbătă, că acţiunea este organizată de sindicat şi prin ea localnicii din Roşia Montană îşi propun să arate ţării că "s-au săturat" să vorbească alţii în locul lor despre investiţia de la Roşia Montană.

"Nu mai putem accepta ca alţii să ceară măsuri "pentru salvarea noastră", prin pieţe pe la Bucureşti, sub pretextul că ne vor binele!(…) Ne propunem să-i transmitem Guvernului că este momentul să ia decizia repornirii minei, să nu mai amâne şi să dea dovadă de responsabilitate şi voinţă politică, pentru ca noi dorim să avem locuri de muncă, noi şi copiii noştri. Noi dorim ca mineritul să aibă un viitor, la Roşia Montană şi în alte zone ale României", a mai spus Albu.

Cristian Albu şi-a exprimat nemulţumirea că la Bucureşti grupuri organizate de activişti au încercat, în ultimele două săptămâni, "să confişte manifestaţiile din toată ţara, să-i facă pe români să creadă că nemulţumirile oamenilor legate de salarii şi de lipsa locurilor de muncă sunt în egala măsură legate de oprirea mineritului la Roşia Montană".

"Noi vrem să transmitem ţării că mineritul creează locuri de muncă şi aduce bani la buget pentru pensii şi salarii", a conchis Albu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici