Ministerul Mediului recomandă oamenilor să urmărească avertizările meteo transmise de mass-media

Ministerul Mediului şi Pădurilor (MPP) recomandă oamenilor să urmărească atenţionările şi avertizările meteorologice transmise de mass-media, să evite traversarea vadurilor cu animale sau atelaje, să evite activitaţile recreative în preajma râurilor, să nu se adopostească sub poduri sau copaci.

206 afișări
Imaginea articolului Ministerul Mediului recomandă oamenilor să urmărească avertizările meteo transmise de mass-media

Ministerul Mediului recomandă oamenilor să urmărească avertizările meteo transmise de mass-media (Imagine: Shutterstock)

Având în vedere atenţionările şi avertizarea hidrologică aflate in vigoare, Ministerul Mediului şi Pădurilor a cerut Administraţiei Naţionale Apele Române întărirea monitorizării cursurilor de apă, a lucrărilor hidrotehnice din administrare şi acordarea de sprijin pentru îndepartarea efectelor inundaţiilor.

"În prezent, echipele de intervenţie din cadrul AN Apele Romane - SGA Caraş Severin, acţionează în sprijinul autorităţilor locale cu cei de la Moldova Nouă în zona comunelor Bozovici şi Sasca Montană, pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor; au fost deplasate în zonă utilaje terasiere şi de transport (un excavator cu şenile-cupă 1,1 mc; un buldozer pe şenile, autobasculantă-23 tone) pentru intervenţii menite să asigure secţiunile de scurgere ale pârâului Susca pentru tranzitarea debitelor, corectarea albiei şi refacerea eroziunilor", se arată într-un comunicat de presă al MMP.

Totodată, ţinând cont de faptul că majoritatea pagubelor înregistrate sunt cauzate de scurgerile de pe versanţi, băltirilor, activării torenţilor şi pâraielor, Ministerul Mediului şi Pădurilor recomandă autoritaţilor locale să întreprindă, prin serviciile de voluntari, măsuri preventive de curăţare a şanţurilor şi rigolelor, de verificare şi îndepartare a plutitorilor din zona secţiunilor podurilor şi podeţelor pentru reducerea efectelor inundaţiilor cu caracter local.

"În plus, Ministerul Mediului şi Pădurilor recomandă populaţiei să urmarească atenţionările şi avertizările prezentate de mass-media, să evite traversarea cursurilor de apă prin zone neamenajate (vaduri) cu animale sau atelaje, să evite activitaţile recreative în preajma râurilor şi pâraielor în această perioadă, să nu se adapostească sub poduri sau copaci în cazul în care sunt surprinşi de averse puternice şi să respecte indicaţiile reprezentanţilor Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă", arată sursa citată.

Ministerul Mediului şi Pădurilor prin AN "Apele Române" şi Administraţiile Bazinale de Ape, monitorizează în continuare cursurile de apă vizate de avertizare şi în funcţie de evoluţia evenimentelor, vom reveni cu informaţii suplimentare.

Meteorologii anunţă că sâmbătă şi duminică va ploua în sud-vestul, sudul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte din restul ţării, instabilitatea atmosferică persistând până duminică seară, iar în Capitală va ploua în noaptea de sâmbătă spre duminică.

La rândul lor, hidrologii au anunţat că se menţine avertizarea de Cod galben începând de sâmbătă, ora 12.00, până duminică, ora 15.00, pe râurile din bazinele judeţelor Timiş, Caraş Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Braşov, Covasna şi Vâlcea. Avertizarea hidrologică este pentru râurile Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt.

Administraţia Naţională Apele Române anunţă că menţine avertizarea de Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Bârzava- judeţele Caraş Severin şi Timişoara, Caraş, Nera, Cerna- judeţul Caraş Severin, Jiu şi afluenţii săi din sectorul Iscroni-amonte Podari-judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Dolj, pe Olt sector Feldioara-Hoghiz judeţul Braşov, pe Râul Negru în aval Reci-judeţul Covasna, pe afluenţii Oltului inferior - judeţele Gorj şi Vâlcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici