Ministerul Muncii: Persoanele juridice, publice sau private, inclusiv ONG-urile pot fi agenţi de muncă temporară

Instituţia agentului de muncă temporară a fost revizuită în conformitate cu normele europene, în această categorie putând intra toate persoanele juridice, publice sau private, inclusiv ONG-urile, indiferent dacă au sau nu scop lucrativ, informează Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

179 afișări
Imaginea articolului Ministerul Muncii: Persoanele juridice, publice sau private, inclusiv ONG-urile pot fi agenţi de muncă temporară

Ministerul Muncii: Persoanele juridice, publice sau private, inclusiv ONG-urile pot fi agenţi de muncă temporară (Imagine: Mediafax foto/AFP)

MMFPS informează că Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de hotărâre privind condiţiile de funcţionare, precum şi procedura de autorizare a agentului de muncă temporară, prin care instituţia agentului de muncă temporară a fost revizuită complet în conformitate cu normele europene, respectiv Directiva 2008/104/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind munca prin agent de muncă temporară.

Noul act normativ clarifică domeniul în care îşi desfăşoară activitatea agenţii de muncă temporară, precizând că în această categorie intră toate persoanele juridice, publice sau private, inclusiv ONG-uri autorizate ca agenţi de muncă temporară, indiferent daca au sau nu scop lucrativ, vechiul cadru legislativ limitând posibilitatea de a se autoriza ca agent de muncă temporar doar pentru societăţile comerciale.

De asemenea, prin noul act normativ au fost flexibilizate condiţiile, termenul în care agentul de muncă temporară este obligat să comunice Agenţiei Teritoriale Judeţene de Prestaţii Sociale eventualele modificări privind datele unităţii, fiind prelungit, de la cinci la 30 de zile.

"Am simplificat şi procedura de autorizare a agenţilor de muncă temporară. Astfel, termenul pentru soluţionarea cererii de autorizare de 30 de zile a fost prelungit cu şapte zile lucrătoare, în situaţia în care se solicită completarea documentaţiei. Depunerea autorizaţiei de funcţionare, la încetarea activităţii poate fi depusă la agenţiile de prestaţii sociale în termen de 15 zile calendaristice faţă de cinci zile", precizează MMFPS.

O altă modificare vizează autorizaţia de funcţionare care va putea fi prelungită din doi în doi 2 ani.

"Prin simplificarea acestor proceduri şi prin alinierea la standardele UE, urmărim să creştem numărul angajărilor, să reducem numărul celor care muncesc la negru şi, implicit, să reducem rata şomajului. Urmărim să-i protejăm mai mult pe salariaţii temporari şi vrem ca aceştia să aibă, pe cât posibil, aceleaşi drepturi cu ceilalţi angajaţi. Acum, în România, sunt 386 de agenţi de muncă temporară, dintre care 51 înregistraţi anul acesta. Aparent numărul este mic, însă modificarile aduse vizează un număr important de angajaţi «temporari», vulnerabili prin vechile reglementări", se arată în comunicatul transmis de MMFPS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici