Ministerul Sănătăţii a cerut anchetă la Spitalul Judeţean Satu Mare. IMAGINI din spital - FOTO

Ministerul Sănătăţii a cerut DSP Satu Mare să facă, împreună cu CJ, o anchetă la Spitalul Judeţean, pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea în care sunt trataţi pacienţii, după ce în presă au apărut imagini cu pacienţi internaţi în saloane insalubre, cu pereţi plini de igrasie.

1309 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii a cerut anchetă la Spitalul Judeţean Satu Mare. IMAGINI din spital - FOTO

Ministerul Sănătăţii a cerut anchetă la Spitalul Judeţean Satu Mare. IMAGINI din spital (Imagine: Grigore Pop/Mediafax Foto)

"Ministerul Sănătăţii a solicitat conducerii DSP Satu Mare ca, împreună cu o echipa de control de la Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află unitatea sanitară, să efectueze o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Satu Mare pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea în care sunt trataţi pacienţii", se arată într-un comunicat de presă al MS , remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit MS, legislaţia prevede că managerul unităţii sanitare are responsabilitatea de a asigura buna funcţionare a spitalului şi condiţiile igienico-sanitare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian, a declarat că imaginile prezentate în mass-media sunt filmate în câteva saloane dintr-o aripă a unităţii sanitare, o clădire în care funcţionează secţia Interne şi care este în curs de reabilitare, fiind folosită doar în cazuri extreme, când afluxul de pacienţi este mai mare decât cel aşteptat.

Demian a precizat că această clădire este una de patrimoniu, care datează de circa 100 de ani şi în care instalatiile sanitare sunt din 1952, iar de când unitatea a fost preluată de Consiliul Judeţean Satu Mare, s-a început, etapizat, reabilitarea imobilului.

Acesta a precizat că au fost deja reabilitate mai multe secţii, iar în cazul secţiei Interne, care îşi desfăşoara activitatea în două aripi, a fost reabilitată aripa 1, aripa 2 fiind în proiect de reabilitare până în aprilie.

Demian a mai spus că majoritatea pacienţilor de pe secţia Interne sunt internaţi în partea reabilitată, iar din cealaltă aripă au fost păstrate două saloane de rezervă, care sunt folosite atunci când afluxul de pacienţi este mai mare.

"Avem două saloane pe care, în ultimă instanţă, le utilizăm când capacitatea aripii celeilalte este depăşită, când acolo avem toate paturile ocupate", a adăugat Demian.

El a mai spus că aceste saloane vor fi renovate, întreaga clădire fiind cuprinsă într-un proiect de reabilitare, care însă trebuie să ţină cont de faptul că este clădire de patrimoniu şi presupune unele aspecte de care trebuie să se ţină seara, cum ar fi, de exemplu, faptul că nu pot fi schimbate geamurile.

DSP Satu Mare: Pacienţii internaţi în condiţii necorespunzătoare la Spitalul Judeţean vor fi mutaţi

Directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Dorina Dragoş, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că decizia de mutare a pacienţilor a fost luată de o comisie constituită la solicitarea Ministerului Sănătăţii, după ce în presă au apărut imagini cu pacienţi internaţi în condiţii insalubre în Corpul B al Secţiei de Interne a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare, unde pereţii din saloane sunt scorojiţi sau plini de igrasie, cu tencuială care cade, zidărie în care sunt găuri şi calorifere ruginite.

"O comisie mixtă constituită din reprezentanţi ai DSP Satu Mare, ai Spitalului Judeţean de Urgenţă şi CJ, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, a evaluat condiţiile igienico-sanitare şi a decis sistarea activităţii din Corpul B al Secţiei de Interne a spitalului, închiderea temporară a acestuia şi mutarea a circa zece pacienţi, în urma apariţiei în presă a unor informaţii legate de condiţiile necorespunzătoare de cazare a bolnavilor. Secţia de Interne este constituită din Corpul A şi Corpul B, iar acesta din urmă, care are o vechime de o sută de ani, urmează să intre în reabilitare. Corpul B nu era folosit frecvent pentru internarea pacienţilor din cauza condiţiilor necorespunzătoare, ci era un fel de supapă pentru momentele în care a existat o creştere a numărului de pacienţi, cum s-a întâmplat după sărbătorile de iarnă, când a crescut numărul pacienţilor Secţiei de Interne", a spus Dorina Dragoş.

Potrivit acesteia, în Corpul A, care a fost reabilitat şi corespunde normelor igienico-sanitare, sunt 55 de paturi, iar cei zece pacienţi vor fi mutaţi în acest corp de clădire.

"Noi am eliberat în iunie 2013 avize pentru pentru reabilitarea Corpului B, doar că la Consiliul Judeţean Satu Mare nu au mai fost bani pentru finalizarea lucrărilor", a mai spus Dragoş.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că instituţia pe care o conduce şi care are în subordine Spitalul Judeţean de Urgenţă va aloca bani din bugetul judeţului pe anul în curs pentru reabilitarea Corpului B, aflat într-o stare avansată de degradare.

"Din 2012, de când am preluat Consiliul Judeţean Satu Mare, am alocat 35 de milioane de lei pentru sistemul sanitar, dar nu putem face toate odată. Vom aloca din bugetul pe anul 2014 bani pentru finalizarea reabilitării Corpului B al Spitalului Judeţean", a spus Ştef.

Acesta a subliniat că nu înţelege de ce a fost nevoie de internarea unor pacienţi ai Secţiei de Interne a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare în Corpul B, unde condiţiile sunt necorespunzătoare, cât timp existau paturi libere în Corpul A, care a fost reabilitat.

În presă au apărut imagini privind condiţiile insalubre în care sunt internaţi pacienţii în Corpul B al Secţiei de Interne a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare, unde pereţii din saloane sunt scorojiţi sau plini de igrasie, cu tencuială care cade, în zidărie sunt găuri, iar caloriferele sunt ruginite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici