Ministerul Sănătăţii: Fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I - insuficiente. Am alocat bani suplimentar

Ministerul Sănătăţii informează, într-un comunicat, că, având în vedere că fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I erau insuficiente, a alocat suplimentar, la sfârşitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru acest program, din bugetele altor programe.

522 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I - insuficiente. Am alocat bani suplimentar

Ministerul Sănătăţii: Fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I - insuficiente. Am alocat bani suplimentar (Imagine: Shutterstock)

"Având în vedere faptul că fondurile alocate pentru acest program (pentru HIV/SIDA, n.r.) pe trimestrul I au fost insuficiente, ca urmare a trimestrializării primite de la Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii a refăcut sumele alocate pe alte programe şi a alocat suplimentar, la sfârşitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru programul HIV/SIDA, urmând ca la rectificarea bugetară să se facă corecţiile la capitolele bugetare pentru celelalte programe", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

În urma suplimentării fondurilor, au fost alocaţi în Prahova - 3.048.000 de lei, în Suceava - 2.851.000 de lei, în Galaţi - 3.937.000 de lei, în Hunedoara - 4.344.000 de lei, în Vaslui - 2.752.000 de lei, în Cluj - 2.266.000 de lei şi în Dolj - 3.535.000 de lei.

Conform procedurii, unităţile sanitare care implementează programul naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA sunt obligate să se aprovizioneze cu medicamentele necesare, se mai spune în comunicatul ministerului.

Tratamentul pentru HIV s-a terminat în urmă cu două luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pacienţii seropozitivi din judeţ fiind nevoiţi să-şi întrerupă terapia, şi se termină în aceste zile în mai multe judeţe, fără a putea fi făcute noi comenzi, a transmis, duminică, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

În luna decembrie 2013, Spitalul Judeţean Suceva a rămas fără fonduri şi fără tratament, potrivit organizaţiei. Primele fonduri pe Programul HIV au ajuns la Suceava la sfârşitul lunii ianuarie 2014, dar nici aceste nu au rezolvat situaţia, pentru că autorităţile locale s-au lovit de o altă problemă: bugetul alocat de către Ministerul Sănătăţii pentru primul trimestru asigură doar 43 la sută din necesarul unei luni de tratament, spune UNOPA citând surse din spital.

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că finanţarea pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA din judeţul Suceava, alocat prin programul naţional, asigură doar 30 la sută din necesarul estimat.

Brădaţan a mai spus că suma anuală necesară pentru tratamentul pacienţilor cu HIV/SIDA din judeţul Suceava este de 6 milioane de lei, iar prin programul naţional de sănătate derulat de Ministerul Sănătăţii s-au alocat 1,8 milioane de lei, ceea ce reprezintă doar aproximativ 30 la sută din necesar.

"Avem promisiunea Ministerului Sănătăţii că va fi asigurată integral suma necesară prin programul naţional HIV/SIDA", a spus directorul medical al SJU Suceava, precizând că spitalul s-ar încadra cu asigurarea tratamentului pacienţilor dacă s-ar aloca integral suma necesară estimată.

În evidenţele SJU Suceava figurează 160 de pacienţi cu HIV/SIDA care se află în tratament, iar alţi 17 fie au refuzat să primească medicaţia specifică, fie se află într-un stadiu de evoluţie a bolii care nu necesită încă tratament.

UNOPA a cerut date de la toate DSP-urile şi spitalele din ţara care tratează pacienţi seropozitivi, iar răspunsurile arată "o situaţie critică a modului cum se desfăşoară Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA".

Potrivit corespondentului MEDIAFAX, şi în judeţul Vaslui programul de tratament HIV/SIDA este blocat în cele două spitale de urgenţă din oraşele Vaslui şi Bârlad, întrucât, din cauza lipsei finanţării, în stocurile celor două unităţi sanitare nu mai există medicamente suficiente pentru cei 126 de pacienţi.

UNOPA a mai arătat că în mai multe judeţe tratamentul se termină în aceste zile şi spitalele spun că nu mai pot face comenzi din cauza că legea le interzice să facă comenzi în contul fondurilor alocate pentru alte trimestre. Din răspunsurile primite de organizaţie până acum din teritoriu, judeţele Galaţi, Hunedoara, Vaslui, Cluj, Prahova, Dolj sunt în pericol de a nu mai putea asigură tratamentul.

"Problemă pleacă de la Ministerul Finanţelor şi de la modul cum a fost alocat bugetul programelor naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii. Pentru primul trimestru practic nu a fost alocat buget pentru aceste programe, ceea ce s-a alocat acoperă doar plată creditelor de angajament din trimestrul IV al anului 2014. Există fonduri bugetate în trimestrele celelalte ale anului 2014, care ar acoperi cam cinci luni de tratament pentru pacienţi la un necesar real", se spune în comunicatul organizaţiei.

Potrivit acesteia, spitalele trebuie să cheltuie tot bugetul alocat pentru 2014 în primele şase luni ale anului, în speranţa că la rectificarea bugetară se va suplimenta bugetul.

Totuşi, tot din răspunsurile primite de organizaţie, reiese că mai multe judeţe au confirmat că nu au probleme, că vor face comenzi şi vor asigura tratamentul continuu până în luna iunie.

"Cerem Guvernului Romaniei si personal prim-ministrului Victor Ponta să găsească imediat soluţii pentru asigurarea tratamentului în toate judeţele ţării. Ştim că de la înălţimea Ministerului Finanţelor se văd numai cifrele, dar atragem atenţia celor de acolo că în spatele lor sunt oameni, mii de oameni disperaţi, a căror viaţă depinde de modul responsabil sau iresponsabil în care autorităţile le bugeteaza tratamentul. UNOPA va sprijini toţi pacienţii care vor să tragă la răspundere vinovaţii pentru lipsa tratamentului", a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

În România, la data de 31 decembrie 2013, erau înregistraţi 12.273 de pacienţi infectaţi cu HIV, din care peste 10.000 în evidenţă activă, peste 8.000 din aceştia din urmă fiind în tratament antiretroviral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici