Ministerul Sănătăţii lucrează la un cadru de pătrundere pe piaţa farmaceutică a medicamentelor de pe lista esenţială a OMS

Ministerul Sănătăţii lucrează la identificarea unor soluţii încurajare a menţinerii sau pătrunderii în piaţa farmaceutică din România a acelor medicamente generice care se regăsesc atât în lista de medicamente considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind esenţiale pentru orice ţară.

8285 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii lucrează la un cadru de pătrundere pe piaţa farmaceutică a medicamentelor de pe lista esenţială a OMS

Ministerul Sănătăţii lucrează la un cadru de pătrundere pe piaţa farmaceutică a medicamentelor de pe lista esenţială a OMS

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a avut luni o întâlnire oficială, în regim online, cu directorul regional al Biroului European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge. Cei doi oficiali au discutat despre accesul populaţiei la medicamente, lista esenţială de medicamente a OMS, formarea personalului din managementul serviciilor de sănătate, răspunsul la pandemia COVID-19 şi asigurarea unui mediu sigur în spitalele româneşti. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a vorbit despre problemele de acces ale pacientului la medicamente care au apărut în ultimii ani din cauza retragerii de pe piaţă a unui număr mare de medicamente şi escaladării exportului paralel către alte pieţe din Uniunea Europeană.

Ministrul Sănătăţii a spus că, împreună cu noua sa echipă de la minister, lucrează la identificarea unor soluţii pentru rezolvarea acestei probleme: „În vederea asigurării accesului pacientului la medicamente esenţiale este nevoie de stabilirea unui cadru de încurajare a menţinerii sau pătrunderii în piaţa farmaceutică din România a acelor medicamente generice care se regăsesc atât în lista de medicamente considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind esenţiale pentru orice ţară, cât şi în lista medicamentelor cu procent de compensare 100%, pentru a nu aduce modificări asupra contribuţiei proprii din partea pacientului.”

Directorul regional al Biroului European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a asigurat de întregul sprijin al OMS pentru soluţionarea acestei situaţii: „Medicamentele esenţiale din lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt medicamente de bază pentru orice sistem de sănătate şi, în acest sens, salutăm intenţia Ministerului Sănătăţii din România de a îmbunătăţi accesul populaţiei la aceste medicamente.”

În ceea ce priveşte celelalte subiecte aflate pe agenda de discuţii, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a reiterat sprijinul tehnic al OMS pentru continuarea cu succes a campaniei de vaccinare, pentru eforturile de a face spitalele româneşti mai sigure, precum şi pentru profesionalizarea managementul serviciilor de sănătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici