Ministerul Sănătăţii: Nu am exprimat intenţia de a elimina medicamentele generice din lista compensatelor

Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că nu şi-a exprimat în niciun moment intenţia de a elimina medicamentele generice din lista compensatelor, principalul obiectiv fiind reactualizarea listei, pentru creşterea accesului pacienţilor la medicamente inovatoare.

220 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Nu am exprimat intenţia de a elimina medicamentele generice din lista compensatelor

Ministerul Sănătăţii: Nu am exprimat intenţia de a elimina medicamentele generice din lista compensatelor (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

MS dezminte informaţiile apărute în presă conform cărora "ar lua în considerare scoaterea medicamentelor generice din lista de medicamente compensate şi respectiv limitarea accesului populaţiei la medicamente cu preţ accesibil".

Instituţia precizează că politica publică în ceea ce priveşte compensarea medicamentelor este făcută de MS în numele Guvernului României, şi nu de reprezentanţii altor instituţii.

"MS doreşte să încurajeze consumul de medicamente generice, conform obiectivelor asumate, dar şi acordului cu organismele financiare internaţionale. În acest sens, Ministerul Sănătăţii subliniează încă o dată intenţia de a introduce pe reţeta compensată, începând cu viitorul contract cadru, medicamentul de referinţă, astfel încât pacientul să fie corect informat şi să aibă posibilitatea de a-şi alege medicamentul cel mai ieftin. Ministerul Sănătăţii nu şi-a exprimat în niciun moment această intenţie vehiculată în mass-media de a elimina medicamentele generice din lista de medicamente compensate", se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, principalul obiectiv în ceea ce priveşte reactualizarea listei de medicamente compensate îl reprezintă creşterea accesului pacienţilor români la medicamente inovatoare conform noilor tehnologii, mai ales în patologiile la care acestea pot contribui la o ameliorare a stării de sănătate.

"În consecinţă, Ministerul Sănătăţii va acţiona în continuare potrivit prevederilor din Programul de Guvernare", se mai arată în comunicat.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a precizat anterior, tot joi, că scoaterea medicamentelor ieftine din sistemul de compensare va avea efecte catastrofale asupra pacienţilor şi producătorilor locali de medicamente.

APMGR, asociaţie ce reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa românească, atrăgea atenţia că eliminarea medicamentelor ieftine din lista de medicamente compensate ar afecta grav populaţia cu venituri reduse şi majoritatea pacienţilor cronici din România. În plus, o astfel de măsură ar avea efecte economice catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice, care sunt singurii investitori din industra farmaceutică cu capacităţi de producţie în România, s-a arătat într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici