Ministerul Sănătăţii pregăteşte vaccinarea antigripală gratuită pentru un milion de persoane

Ministerul Sănătăţii pregăteşte, pentru sezonul 2012-2013, vaccinarea antigripală gratuită pentru un milion de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cadrul campaniei naţionale de imunizare, pentru această acţiune fiind alocat un buget de 11 milioane de lei.

452 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii pregăteşte vaccinarea antigripală gratuită pentru un milion de persoane

Ministerul Sănătăţii pregăteşte vaccinarea antigripală gratuită pentru un milion de persoane (Imagine: Ana Poenariu/ Mediafax Foto)

"Suntem în curs de finalizare a procedurilor de achiziţie a vaccinului gripal necesar imunizărilor. Ministerul Sănătăţii a alocat pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 un buget de 11 milioane de lei. Conform estimărilor noastre, vom putea începe campania la sfârşitul acestei luni", au declarat specialiştii de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate cu prioritate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Campania Ministerului Sănătăţii se va derula, ca în fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Potrivit experţilor europeni, pentru acest sezon gripal nu este aşteptată o creştere a numărului de îmbolnăviri grave şi nici epidemii masive, însă se trage un semnal de alarmă privind "protejarea copilului bolnăvicios" şi "vaccinarea gravidei", a declarat dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii.

"În acest moment, circulaţia virusurilor gripale este aproape absentă, pentru că nu s-a izolat nimic. În România, dintre cele peste 52.000 de cazuri, doar 6% au fost internate", a mai spus Molnar.

În acest context, vaccinarea ar putea începe în a doua jumătate a lunii noiembrie, compoziţia vaccinului fiind aceeaşi de doi ani de zile, cu mici modificări ale subtulpinilor.

Potrivit lui Molnar, virozele respiratorii pot fi tratate şi acasă, dacă au forme uşoare şi la indicaţia medicului, cu excepţia vârstnicilor, a bolnavilor cronici sau a copiilor foarte mici, care trebuie consultaţi la primele simptome ale bolii.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în această perioadă cu variaţii mari şi frecvente de temperatură să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor.

Conform datelor raportate de către Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 1-7 octombrie 2012 numărul total al cazurilor de infecţii respiratorii este de 52.414, în scădere cu 25% faţă de săptămâna trecută.

În România, activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără tendinţă de creştere semnificativă şi fără probe pozitive pentru virusurile gripale, potrivit specialiştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici