Ministerul Sănătăţii: Prezenţa bacteriei Clostridium perfringens în apele din judeţul Suceava este normală

Prezenţa bacteriei Clostridium perfringens în apele din judeţul Suceava este normală, germenii fiind larg răspândiţi în mediul înconjurător şi prezenţi în apele de suprafaţă, se arată într-un răspuns al Ministerului Sănătăţii la o solicitare a Prefecturii.

552 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: Prezenţa bacteriei Clostridium perfringens în apele din judeţul Suceava este normală

Ministerul Sănătăţii: Prezenţa bacteriei Clostridium perfringens în apele din judeţul Suceava este normală (Imagine: Cristi Vatafu/ Arhiva Mediafax Foto)

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a cerut, la începutul lunii martie, lămuriri din partea Ministerului Sănătăţii privind interpretarea rezultatelor analizelor DSP Neamţ în legătură cu prezenţa bacteriei Clostridium perfringens în apele de suprafaţă din judeţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectura Suceava anunţat, vineri, că Ministerul Sănătăţii a răspuns solicitării, arătând că germenii din subspecia Clostridium sunt larg răspândiţi în mediul înconjurător, fiind frecvent prezenţi în apele de suprafaţă care, printr-o tratare corespunzătoare, poate fi potabilizată.

Mai mult, Ministerul Sănătăţii subliniază că direcţiile de sănătate publică nu au ca atribuţie analiza parametrilor din apele de suprafaţă, iar metodele analitice folosite sunt concepute pentru specificul apei potabile.

De asemenea, în adresa Ministerului Sănătăţii se arată că riscul determinat de prezenţa germenului Clostridium perfringens trebuie analizat în contextul tuturor parametrilor de calitate pentru apele de suprafaţă supuse potabilizării şi a celor pentru apa potabilă.

Bacteria Clostridium perfringens a fost depistată într-un lac din judeţul Neamţ de unde se făcea captarea cu apă a municipiului Piatra Neamţ şi comunelor limitrofe, iar DSP Neamţ a făcut analize inclusiv pe râul Bistriţa în judeţul Suceava, iar ultimele verificări au indicat valori mici ale acestei bacterii în zona dintre Vatra Dornei şi Broşteni, dar că a apărut o valoare mare în amonte, în zona Cârlibaba.

Reprezentanţii furnizorului de apă, Apa Serv, au anunţat că în municipiu nu s-a livrat apă care să nu fie conformă cu standardele, iar din data de 2 februarie s-a întrerupt furnizarea apei de la Uzina de Apă Bîtca Doamnei, iar municipiul Piatra Neamţ şi localităţile din aval sunt alimentate cu apă din sursa de profunzime Vaduri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici