Ministerul Sănătăţii vrea să aducă în România 34 de medicamente oncologice care lipsesc, prin Antibiotice şi Unifarm

Ministerul Sănătăţii va încheia un protocol de colaborare cu Antibiotice Iaşi şi cu Unifarm pentru achiziţia a 34 de medicamente oncologice care nu se găsesc pe piaţa românească, astfel încât să poată fi eliminate disfuncţionalităţile în tratamentul pacienţilor cu cancer.

244 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii vrea să aducă în România 34 de medicamente oncologice care lipsesc, prin Antibiotice şi Unifarm

Ministerul Sănătăţii vrea să aducă în România 34 de medicamente oncologice care lipsesc, prin Antibiotice şi Unifarm (Imagine: Shutterstock)

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a discutat cu reprezentanţii celor două societăţi despre achiziţia medicamentelor oncologice care nu se găsesc pe piaţa românească.

Ritli Ladislau a declarat că Ministerul Sănătăţii va solicita unităţilor sanitare din toată ţara să transmită necesarul pentru un an de medicamente oncologice ieftine, care nu se găsesc pe piaţă.

"Astăzi (joi, n.r.) vom transmite către unităţile sanitare din toată ţara o adresă prin care le solicităm să ne comunice în cel mai scurt timp necesarul pentru un an de medicamente oncologice ieftine, cele pe care nu le găsesc pe piaţa românească. În baza acestor raportări, cele două societăţi vor demara procedura de achiziţie pentru nevoi speciale. Medicamentele vor fi livrate către spitale în baza unor contracte ferme cost-volum încheiate între societăţile comerciale şi unităţile sanitare", a spus ministrul Ritli Ladislau.

Ministerul Sănătăţii a identificat 34 de medicamente care fac parte din protocoalele terapeutice, în special cele oncologice, dar care au un preţ foarte mic şi nu prezintă interes comercial din partea furnizorilor, creând difuncţionalităţi în asigurarea schemelor de tratament.

În ultima lună, tot mai mulţi bolnavi dar şi medici au reclamat lispa unor medicamente citostatice ieftine necesare în tratamentul diferitelor forme de cancer.

Atât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cât şi Ministerul Sănătăţii au promis că vor căuta soluţii pentru achiziţia produselor oncologice ieftine.

Printre măsurile anunţate se numără contracte ferme cost-volum cu producătorii unici şi implicarea Unifarm în achiziţia medicamentelor oncologice ieftine pe care companiile nu vor să le mai importe.

În urma problemelor apărute în aprovizionarea cu medicamente morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut, în 23 februarie, Ministerului Sănătăţii să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă

Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 de lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici.

Medicamentele morfinice vor fi şi în continuare la dispoziţia medicilor şi pacienţilor, deşi au existat unele discontinuităţi în aprovizionare, după ce la sfârşitul anului trecut Mundipharma a decis restrângerea activităţii de reprezentare directă în România, au spus reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit ARPIM, decizia Mundipharma s-a bazat pe înăsprirea considerabilă a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabilă a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea nesustenabilă a nivelului de taxare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici