Ministrul Agriculturii, despre pesta porcină: Suntem în pericol de a ne închide pe ani de zile exportul

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, marţi, în Teleorman, că exportul de carne de porc din România este în pericol din cauza pestei porcine africane. Acesta a acuzat fostul Guvern că nu a luat măsuri complete care să inspire încredere populaţiei.

822 afișări

„Suntem în pericol, mai avem două judeţe - Bistriţa şi Suceava - în care nu a fost diagnosticată pesta porcină africană - suntem în pericol de a ne închide pe ani de zile tot exportul. Adică nu vom putea mişca nici porci, nici produse de carne în Europa. Când am ajuns la minister am găsit un ordin privind dimensionarea exploataţiilor. Ordin pe care domnul Daea l-a semnat în ultima zi de mandat, înainte de plecare. Sigur că trebuia semnat acum doi ani, tocmai ca să fim credibili acolo, la Comisia Europeană. Acum, cei de la ANSVSA trebuie să facă nişte norme de bio-securitate, în aşa fel încât joi să prezinte nişte garanţii că acele norme o să fie respectate. Altfel, repet, suntem în pericol ca producţia românească de carne, mă refer aici la marile crescătorii, să fie pusă în pericol pe ani de zile. Noi şi aşa nu reuşim decât cam 35% din consumul de carne să-l producem în România. Restul de 65% îl împortăm”, a spus Adrian Oros, care a precizat că diferenţa dintre importuri şi exporturi este de 2 miliarde de euro.

Acesta a acuzat Guvernul anterior că nu a luat măsuri complete şi nu a ştiut să câştige încrederea populaţiei. „S-au făcut lucruri pe jumătate, s-au făcut lucruri târziu, oamenii n-au avut încredere şi dacă populaţia nu are încredere nu poţi să iei o măsură. În general, măsurile necesare sunt nepopulare şi dacă populaţia nu crede în măsura respectivă, atunci măsura aceea nu se va duce la îndeplinire”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Potrivit autorităţilor, la nivel naţuonal sunt înregistrate 792 de focare de pestă porcină africană, singurele judeţe în care boala nu a fost diagnosticată fiind Suceava şi Bistriţa.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a avut marţi o întâlnire la Bragadiru cu agricultorii din judeţul Teleorman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici