Ministrul Educaţiei: La sfârşitul acestei săptămâni vom cere CNATDCU un raport privind tezele de doctorat

Tezele de doctorat suspectate de plagiat, printre care şi cele care aparţin lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă, sunt în lucru la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, urmând ca la sfârşitul săptămâni ministrul Educaţiei să ceară un raport.

655 afişări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei: La sfârşitul acestei săptămâni vom cere CNATDCU un raport privind tezele de doctorat

Ministrul Educaţiei: La sfârşitul acestei săptămâni vom cere CNATDCU un raport privind tezele de doctorat

Tezele de doctorat ale mai multor foşti şi actuali demnitari şi persoane publice, printre care Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Petre Tobă, sunt în continuare în stadiu de analiză la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), urmând ca până la sfârşitul acestei săptămâni, ministrul Educaţiei să solicite un raport, a declarat, joi, Adrian Curaj, în cadrul unei conferinţe de presă.

„CNATDCU încă lucrează la analiza tezelor de doctorat, iar la sfârşitul acestei săptămâni le vom cere un raport la ceea ce au făcut până acum”, a declarat Adrian Curaj.

De asemenea, ministrul Educaţiei a mai spus că sunt deja 11 comisii noi ale CNATDCU selectate, în cadrul procedurii de selecţie a unor noi membri CNATDCU.

Ministerul Educaţiei a demarat procedura de analiză a tezelor de doctorat unde au existat sesizări privind suspiciuni de plagiat, în cazurile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănişoară, Dumitru Pârvu şi Petre Tobă. În maximum 45 de zile de la momentul sesizării (9 mai), aceştia ar putea rămâne fără titlul de doctor.

Este vorba de o sesizare făcută de patru cercetători români care lucrează în străinătate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elveţia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca şi profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

„În egală măsură, am trimis universităţilor la care persoanele în cauză şi-au susţinut tezele de doctorat să trimită la CNATDCU copii ale tezelor, pentru analiza în comisiile de specialitate. Totodată, am solicitat, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare CNATDCU, ca în termenul prevăzut, să se pronunţe asupra sesizărilor”, a explicat purtătorul de cuvând al ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Sesizarea îi vizează pe fostul premier Victor Ponta; fostul vicepremier şi ministru de Interne, Gabriel Oprea; primarul suspendat al Sectorului 2 din Bucureşti, Neculai Onţanu; prim-adjunct al Procurorului General al României, Bogdan Licu; avocatul Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, în prezent cercetată pentru corupţie; fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Popescu; fostul ministru al Apărării şi senator şi deputat de Mehedinţi, Mihai Stănişoară; fost adjunct al şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul-şef Dumitru Pârvu şi actualul ministru de Interne, Petre Tobă.

De asemenea, Ministerul Educaţiei a solicitat Bibliotecii Naţionale, să pună la dispoziţia CNADCU copii ale tezelor de doctorat vizate şi, acolo unde acestea nu pot fi furnizate, solicitarea s-a îndreptat către universităţi. Este vorba de Universitatea din Bucureşti, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Academia de Poliţie „Al. I Cuza” şi la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, care au primit solicitări în acest sens. Nu în ultimul rând, ministerul va pune la dispozitia CNATDCU dosarele de susţinere a tezei pentru fiecare persoană în parte.

În paralel cu analiza universităţilor, comisiile de analiza CNATDCU îşi vor formula punctele de vedere proprii, care pot fi verdict de plagiat. Odată stabilit de CNATDCU că este vorba de o teză de doctorat plagiată, reprezentanţii instituţiei vor înainta ministrului Educaţiei decizia de retragere a titlului de doctor, iar ministrul va trebui să o semneze. Toată procedura aceasta va avea un final în maximum 45 de zile, a mai explicat Amarandei pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici