Ministrul Educaţiei: Sunt şocată că ANOSR anunţă proteste, mai ales că bursele cresc de azi cu 15%

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat agenţiei MEDIAFAX, că este "pur şi simplu şocată " de decizia Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) de a protesta faţă de amânarea majorării burselor, deşi bursele cresc, de miercuri, cu 15 la sută.

7 afișări

"Sunt pur şi simplu şocată. Am vorbit cu Cezar (Cezar Hîj, preşedintele ANOSR - n.r.) şi era mulţumit. Nu înţeleg ce s-a întâmplat. Bursele cresc de azi cu 15 la sută, iar despre reducerile pentru transportul în comun nici nu a fost vorba. Nu ştiu ce să mai cred. Doar dacă nu este o comandă politică. Nu cred că studenţii ar trebui să răspundă la comenzile politice, dar, în fine. Sunt foarte dezamăgită", a adăugat ministrul.

Membrii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au anunţat, miercuri, că vor protesta, joi, în mai multe centre universitare din ţară, nemulţumiţi de amânarea majorării burselor cu 15 la sută până în octombrie şi de neacordarea reducerilor pentru transportul în comun.

Studenţii consideră că s-a făcut o majorare nejustificat de mare a taxelor în universităţile din România, iar blocajul Caselor de Cultură a Studenţilor are drept cauză unele neînţelegeri între MECI şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le-a spus, joi, reprezentanţilor federaţiilor studenţeşti că majorarea din acest an a burselor cu 15 la sută este un obiectiv realizabil.

Demnitarul a apreciat că în procesul de creştere a calităţii procesului didactic, evaluarea instituţiilor de învăţământ superior este imperios necesară, până în prezent fiind evaluate instituţional doar 15 universităţi.

Andronescu le-a spus reprezentanţilor federaţiilor studenţeşti că pentru creşterea calităţii învăţământului superior s-au elaborat o serie de proiecte strategice, din fonduri structurale, cu o valoare de până la cinci milioane de euro.

Ministrul Educaţiei s-a referit şi la Agenţia de Credite pentru Studenţi, rezultatul colaborării cu Banca Mondială, care are rolul de a oferi un sprijin financiar studenţilor pentru finalizarea studiilor.

Ecaterina Andronescu a convenit ca aceste întâlniri să continue pentru dezbaterea şi clarificarea problemelor ce apar în activitatea curentă şi care ţin de competenţa ministerului.

Uniunea Studenţilor din România (USR) a solicitat la întâlnirea cu ministrul Educaţiei deblocarea instituţională şi rezolvarea problemelor legate de casele de cultură ale studenţilor sau a taberelor studenţeşti, prin trecerea acestora de la Ministerul Tineretului şi Sportului la MECI, "aşa cum este normal".

Reprezentanţii USR susţineau că vor cere premierului Emil Boc majorarea burselor şi deblocarea instituţională, aceste probleme reprezentând pentru studenţi "prioritate naţională".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici