Ministrul Justiţiei confirmă că i-a anunţat pe părinţii Alexandrei de deces: A fost un gest de minim respect

Ministrul Justiţiei Ana Birchall a declarat, luni, că i-a anunţat pe părinţii Alexandrei Măceşanu de decesul acesteia, înainte ca ei să afle din presă, catalogând gestul ca "o obligaţie morală, umană, dar şi un minim gest de respect".

1048 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei confirmă că i-a anunţat pe părinţii Alexandrei de deces: A fost un gest de minim respect

Ministrul Justiţiei confirmă că i-a anunţat pe părinţii Alexandrei de deces: A fost un gest de minim respect

"Vă asigur că din punct de vedere legal şi profesional, s-a respectat legea, nu vorbim de o informaţie confidenţială din cadrul urmăririi penale, deci de o informaţie de interes public, deci nu a fost nicio eroare de procedură şi orice om de bună credinţă poate să vadă acest lucru, de altfel a fost şi confirmat de un comunicat dat de DIICOT. Din punct de vedere moral, cred că a fost un gest absolut normal, firesc. Ce nu ştie foarte multă lume este că în toată această perioadă, eu am păstrat o legătură strânsă cu familia, cu Alex Cumpănaşu, în acea seară eu am vorbit cu mama Alexandrei, faţă de care m-am angajat că, indiferent de rezultat, indiferent de oră, indiferent de moment, îi voi da telefon, să nu afle de la televizor. A fost o promisiune pe care am respectat-o. A fost cel mai greu telefon pe care l-am dat. De altfel, eu nu am făcut public acest lucru şi nu aş fi vorbit niciodată dacă nu ar fi existat atâtea comentarii faţă de un gest uman. În asemenea situaţii, a fost o obligaţie morală, umană, dar şi un minim gest de respect faţă de părinţii Alexandrei", a declarat Ana Birchall, la Antena 3.

Reacţia ministrului Justiţiei vine după ce membrul CSM Victor Alistar a criticat-o pentru că a informat familia Alexandrei despre rezultatul IML şi a precizat că trebuie să îşi asume şi faptul că situaţia „a explodat” sub autoritatea sa, cerându-i demisia pentru „inacţiune şi dezinteres”. „Am vazut zilele acestea ca ministrul justitiei Ana Birchall a anuntat rezultatul expertizei IML privind identificarea ramasitelor umane ca apartinând Alexandrei Maceseanu. Aceasta informatie este destinata exclusiv entitatii care a solicitat expertiza, adica parchetului care ancheteaza cauza - DIICOT. Am chestionat pe mesaj pe doamna ministru privind eroarea de a fi comunicat aceste date personal. Si mi-a raspuns ca aceasta era o actiune UMANA si PROFESIONALA. Deşi pot sa înteleg UMANA am avut o stare de contrarietate privind PROFESIONALA. Ca atare, am continuat convorbirea pe mesaje (pornita de la reprosurile domniei sale). Si am aflat ca este legat de atribuţia data de art 62 din legea 304/2004, adica pentru toata lumea faptul ca procurorii se afla sub autoritatea Ministrului justitiei, si ca acesta poate cere socoteala”, a scris Victor Alistar, membru CSM, pe Facebook.

Potrivit reprezentantului societăţii civile în CSM, ministrul Justiţiei şi-a asumat rezultatul expertizei, probă într-un dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici