Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: Nu cred în proiectul de amnistie. Se va contrui un nou penitenciar

Ministrul Justiţiei a declarat că nu crede în proiectul de amnistie propus, în vară, de mai multe ONG-uri, precizând că este uimită de criticile aduse de sindicate proiectului de modificare a legii executării pedepselor. Raluca Prună anunţă că construirea unui nou penitenciar.

331 afișări
Imaginea articolului Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: Nu cred în proiectul de amnistie. Se va contrui un nou penitenciar

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună: Nu cred în proiectul de amnistie. Se va contrui un nou penitenciar (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Raluca Prună a declarat, cu privire la propunerea făcută, în vară, de mai multe ONG-uri care prevede amnistia pentru pedepsele de până la trei ani inclusiv, cu excepţia recidiviştilor şi a celor care comit fapte de violenţă, că nu crede într-un astfel de proiect pentru că nu ar rezolva situaţia precară din penitenciare.

”Noi am mai avut două proiecte mari de graţiere în România, în 1997 şi în 2002 şi din experienţa pe care am avut-o şi din întinderea acestor legi privind graţierea, care au privit nu numai pedeapsa, adică nu s-a mers numai până la o anumită pedeapsă, ci s-au exclus de la bun început infracţiunile cu violenţă, faptele de corupţie, deci având în vedere această experienţă anterioară şi făcând nişte calcule la Ministerul Justiţiei, ne-am dat seama de fapt că o graţiere nu ar face decât să umble la efecte. În situaţia în care România s-ar decide, nu sub mandatul meu, pentru că eu am fost fermă şi am zis că nu cred în acest proiect acum, în această ţară, dar dacă România s-ar decide să facă mâine o graţiere printr-o lege adoptată de Parlament, nu ar rezolva decât efectul. (...) Dacă este să ne luăm după recidiva care există în România şi care nu e mică deloc şi care din calculele noastre ar duce la reumplerea acestor penitenciare într-un termen mai mic de un an, repet, unii ar putea fi graţiati, dar alţii se vor întoarce în mai puţin de un an în sistemul penitenciar, care este în condiţii precare în cea mai mare parte”, a declarat ministrul Justiţiei.

Referitor la cererea sindicatului Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) de retragere şi refacere a proiectului care prevede trei zile scăzute din pedeapsă la o lună de închisoare în condiţii improprii, pe motiv că acesta este un "act de graţiere colectivă mascată", Raluca Prună a declarat că este uimită de reacţie, precizând că prin acest proiect se arată mai multă toleranţă faţă de un sistem penitenciar precar.

”Am citit despre criticile aduse de un sindicat. Sunt puţin uimită de aceste critici pentru că preşedintele acestui sindicat, dacă nu mă înşel, a fost director general la ANP şi cred că ar trebui să ştie care este diferenţa fundamentală între o graţiere şi faptul de a avea un beneficiu în zile deduse din pedeapsă. Am făcut acest lucru pentru că trebuie să arătăm mai multă toleranţă faţă de un sistem penitenciar care nu este în cea mai bună dintre stările posibile. (...) Am găsti această metodă de compensare, care înseamnă multă muncă pentru ANP, e adevărat şi iau această îngrijorare a sindicatelor ca pe o preocupare firească pentru foarte multa muncă ce trebuie depusă”, a adăugat Raluca Prună.

Totodată, fiind întrebată dacă autorităţile mai iau în calcul contruirea unui penitenciar la Caracal, ministrul Justiţiei a spus că Ministerul Apărării a dat aviz negativ din cauză că penitenciarul care urma să fie construit ar fi fost prea aproape de scutul de la Deveselu, dar că urmează să se construiască un nou penitenciar în comuna Berceni, lângă Ploieşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici