Ministrul Mediului, declaraţii despre cazul ursului Arthur, ucis în Covasna de un prinţ austriac. Tanczos Barna: Trofeul este în ţară

  • Ministrul Mediului a vorbit, vineri seara, la emisiunea ON/ OFF Record, de la Aleph News, despre cazul ursului Arthur.
  • Tanczos Barna spune că trofeul lui Arthur, ursul ucis de prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, este în ţară.
  • Tanczos Barna a declarat că ministerul va relua negocierile cu statele europene pentru a putea reloca urşi şi în alte ţări.
4040 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului, declaraţii despre cazul ursului Arthur, ucis în Covasna de un prinţ austriac. Tanczos Barna: Trofeul este în ţară

Ministrul Mediului: Trofeul ursului Arthur este în ţară

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că în astfel de cazuri ministerul nu dă derogări pentru o persoană, ci pentru o asociaţie.

„În cazul tuturor derogărilor, pielea şi craniul rămân în ţară, nu pot fi scoase din România. Aici problema a fost că nu personalul acestei asociaţii a făcut extragerea, ci o altă persoaneă, un prinţ care a fost invitat probabil pentru acest scop. (...) Sunt verificate de Garda de Mediu şi Garda Ferestieră (craniul şi pielea-n.r.), sunt în ţară, sunt acolo în judeţul Covansna”, a spus Tanczos Barna.

CITEŞTE AICI: Emanuel von und zu Liechtenstein, dezvăluiri despre uciderea marelui urs brun Arthur. Prinţul susţine că nu l-a împuşcat: „Am dovezi”

Întrebat dacă s-au încasat bani pentru acest trofeu, ministrul a spus: „Nu cunosc cât s-a plătit, în documentele iniţiale am văzut chitanţe, o să vedem raportul final şi în raportul final o să se precizeze exact care este suma încasată de asociaţie de la acel prinţ. (...) Nu ştiu dacă au făcut încasarea pentru trofeu, dacă ei spun că au făcut încasarea pentru cerb şi pentru căprioară este legal. Asta verificăm în momentul de faţă, în ce măsură acel prinţ a venit sau n-a venit pentru acel exemplar, în ce măsură acel exemplar este cel pentru care s-a dat derogarea”.

Ministrul mediului susţine că nu se poate spune dacă Arthur era cel mai mare exemplar din România.

„Noi avem statistici cu trofeele din România din ultimii 10, 20, 30 de ani. Sunt multe exemplare cu peste 600 de puncte. Da, este un exemplar foarte mare, nu ştiu în ce măsură putem spune că este cel mai mare. Recordul este undeva la 680 din România”, a mai spus Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a precizat că în ultimii doi ani au fost date derogări pentru 139 de extrageri şi câteva zeci de relocări.

Tanczos Barna, despre relocările de urşi: Reluăm negocierile cu statele europene

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus, la emisiunea ON/ OFF Record, de la Aleph News, că România are cea mai valoroasă populaţie de urs brun, dar că statul nu are o estimare a numărului de exemplare.

„Statul trebuie să gestioneze această problemă, trebuie să vedem care este numărul de urşi. De cinci ani de zile nimeni n-a făcut această estimare, această numărare, am dispus-o noi acum, am licitat-o, aşteptăm să fie contractat serviciul şi cineva să estimeze populaţia”, a spus ministrul.

Acesta a precizat că va relua negocierile pentru relocarea urşilor în alte ţări.

„Populaţia de urs din România era vestită, era cea mai bună din Europa. Ministerul a cerut acum câţiva ani acordul statelor membre de a face relocări din România în alte state. Am primit refuz de la toată lumea. O să reîncepem această procedură. Sunt două ţări care n-au spus un nu hotărât, au spus că nu prea se poate, dar să continuăm discuţiile. Reluăm aceste negociere cu statele membre, astfel încât relocările să nu mai fie doar în ţară”, a declarat Tanczos Barna.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici