Ministrul Muncii, despre cazul Maramureş: Familiile copiilor se îndreaptă către România. Am trimis Corpul de Control

Marius Budăi a declarat pentru MEDIAFAX, că a trimis Corpul de Control la AJPIS, structură din cadrul Ministerului Muncii, care a acordat autorizaţie de funcţionare programului din Maramureş, unde ar fi fost abuzaţi 4 copii. Ministrul a mai spus că familiile minorilor sunt în drum spre România.

1063 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii, despre cazul Maramureş: Familiile copiilor se îndreaptă către România. Am trimis Corpul de Control

Budăi, în cazul Maramureş: Familiile copiilor se îndreaptă către România.Am trimis Corpul de Control

„Autoritatea Naţioală pentru Protecţia Drepturilor Copilului a fost sesizată de către DGASPC Maramureş în datele de 23 şi 26 august cu privire la situaţia a patru copii, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, pentru care DIICOT Maramureş a solicitat plasament în regim de urgenţă, datorită faptului că existau suspiciuni de victime ale traficului de minori. Faptul că autoritatea respectivă avea o autorizare de funcţionare, sau acreditare din partea AJPIS (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş, n.r.), aşa cum era legislaţia atunci, nu înseamnă că ei nu trebuiau să respecte ulterior tot ceea ce înseamnă drepturile omului”, a declarat Marius Budăi, pentru MEDIAFAX.

Ministrul Muncii a precizat că nu poate oferi mai multe informaţii deoarece există o anchetă în derulare, însă a subliniat că părinţii minorilor care ar fi fost abuzaţi sunt în drum spre România.

„Cu ajutorul colegilor din Ministerul Afacerilor Externe şi din Ministerul Justiţiei am luat legătura cu Ambasada Germaniei, care a luat legătura cu familiie copiilor, iar aceştia se îndreaptă către România. Este important de spus că aceşti copii au ajuns acolo în urma unor hotărâri judecătoreşti emise de o instanţă din Germania. Eu am trimis Corpul de Control la AJPIS, care îşi va începe activitatea de control la Maramureş joi dimineaţă”, a mai precizat Budăi.

„În ceea ce priveşte furnizorul de servicii, din informaţiile primite de la DGASPC Maramureş, reprezentanţii Autorităţii Tutelare din Germania monitorizau plasamentul acestor copii prin vizite perioadice”, a completat ministrul.

Mai multe percheziţii au avut loc, marţi, în Maramureş, la un grup infracţional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte şi doi cetăţeni germani, soţ şi soţie.

Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante. Copiii erau ţinuţi în sclavie, umiliţi şi bătuţi.

Patru persoane au fost reţinute în acest dosar şi alte două au fost puse sub control judiciar, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici