Ministrul Muncii: Doar 6% din personalul din asistenţă socială are cursuri de pregătire de specialitate

Ministrul Muncii Raluca Turcan susţine, într-o postare pe Facebook, că doar 6% din personalul care activează în asistenţă socială are cursuri de pregătire de specialitate în asistenţă.

2121 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii: Doar 6% din personalul din asistenţă socială are cursuri de pregătire de specialitate

Ministrul Muncii: Doar 6% din personalul din asistenţă socială are cursuri de pregătire de specialitate

„Am văzut o serie de critici şi interpretări greşite după declaraţiile premierului Cîţu privind faptul că acest guvern va schimba gândirea de politică publică, orientându-se spre investiţii şi că banii alocaţi asistenţei sociale s-au irosit, ţinând oamenii în sărăcie, în loc să-i ajute real”, a scris pe reţeaua de socializare Raluca Turcan.

Ea susţine că remarca premierului este corectă, în primul rând pentru că investiţiile la care s-a referit Florin Cîţu înseamnă inclusiv investiţii în sistemul de asistenţă socială.

„Exista această idee greşită sau rău intenţionată că liberalii când critică modelul de asistenţă socială utilizat până acum - statul tatuc, reduc alocările pentru categoriile vulnerabile. Eroare sau minciună pentru că alocările de până acum nu doar că nu ajută, pentru că statul dă o sumă mică de bani, raportat la nevoile reale, dar mai ales serviciile de asistenţă socială sunt proaste. Da, resursele pe care le are statul sunt limitate, dar trebuie investit, nu prin creşterea alocărilor mici, ci prin îmbunătăţirea serviciilor, pentru ca serviciile de asistenţă socială ale statului român sunt tradiţional proaste şi incomplete, fără personal de specialitate şi fără responsabilizare directă a autorităţilor dacă greşesc sau sunt dezinteresate”, mai susţine ministrul Muncii.

Conform ministrului, după campania de verificare a modalităţii de acordare a ajutorului social, au fost date amenzi autorităţilor locale în valoare de aproximativ 67.000 de lei: „Niciuna dintre UAT-urile din ţară nu respectă acum legea asistenţei sociale, care prevede un asistent social la 300 de beneficiari - acesta este motivul pentru care premierul, ca mine, avertizează că prioritare sunt investiţiile”.

Raluca Turcan spune că ministerul a ajutat prin campania de evaluare a ajutoarelor sociale desfăşurată la începutul anului ca oamenii din comunităţile marginale să se întâlnească cu angajatorii, iar o parte dintre ei şi-au găsit loc de muncă, deşi nimeni nu spera la asta, „pentru că serviciul de asistenţă socială, aşa cum este acum, chiar ţine oamenii în sărăcie, fără speranţă, deşi la doar câteva zeci de kilometri pot găsi oportunităţi”.

„Este prioritar să schimbăm mentalitatea şi modul de acţiune, să încetăm să adăugăm puţin, cum s-a procedat până acum, ci să investim în felul în care statul face asistenţă socială, investiţii în infrastructură şi în resursa umană, deoarece doar 6% din personalul care activează în asistenţă socială are cursuri de pregătire de specialitate în asistenţă”, a mai scris pe Facebook Raluca Turcan.

Ea spune că se va merge pe trei direcţii de schimbare: serviciile integrate, pregătire şi angajare resursă umană de specialitate - investiţii prin PNRR.

„Avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 50 milioane euro pentru infrastructură socială pentru copii aflaţi în stare de vulnerabilitate. Alţi 50 de milioane de euro investim în reforma sistemului de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi, în modernizarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi - 150 de servicii comunitare (centre de zi, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu şi locuinţe protejate). De asemenea, tot din aceşti bani, să creăm infrastructură socială nouă pentru persoanele cu dizabilităţi - 35 de servicii comunitare: centre de zi, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu şi servicii de asistenţă şi suport”, a mai adăugat Turcan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici