Ministrul Muncii: Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali se impune a fi discutată. În 2015 ne întoarcem la ce era în 2010

Legea pensiilor ar trebui discutată având în vedere că prin majorările acordate unor categorii speciale în 2015 ne întoarcem la ceea ce era în anul 2010, când a fost modificată legea, a declarat, luni, ministrul Muncii, Ana Costea, precizând că mandatul său este prea scurt pentru a face acest lucru.

255 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii: Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali se impune a fi discutată. În 2015 ne întoarcem la ce era în 2010

Ministrul Muncii: Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali se impune a fi discutată. În 2015 ne întoarcem la ce era în 2010

"Din păcate, mandatul meu este foarte scurt. La susţinerea bugetului în Parlament am zis că legea salarizării şi legea pensiilor sunt strategice. Analiza şi punerea pe criterii şi formule de calcul care să nu mai genereze astfel de discuţii necesită timp şi nu îmi pot asuma acest lucru în acest mandat", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Demnitarul a precizat că se impune discutarea acestui act normativ, dar în acelaşi timp este o lege mult prea importantă şi ea trebuie analizată.

"În 2015 ne întoarcem la ce era în 2010 (pensiile speciale -n.r.). E mult de discutat, ia timp, însă această discuţie este necesară", a mai spus Ana Costea.

În 2010, a intrat în vigoare actuala lege a pensiilor - Legea 263 privind sistemul unitar de pensii publice - prin care s-a încercat eliminarea pensiilor speciale, calculul pensiei fiind făcut doar pe baza contribuţiei.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, a decis, luni, Senatul.

Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi nicio abţinere.

Legea, în forma adoptată de plenul Senatului, prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare eşalonate au dreptul la încetarea mandatului la indemnizaţie pentru limită de vârstă dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consilii Judeţene.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vărsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vărstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă benficiază şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a acestei legi calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliul Judeţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici