Ministrul Sănătăţii anunţă testarea tuturor bucureştenilor. La capacitatea actuală e nevoie de 2.600 zile. Infecţionist: Întrebarea e în ce laboratoare ducem aceste teste

  • Victor Costache, ministrul sănătăţii, spune că vrea să-i testeze pe toţi bucureştenii
  • La capacitatea actuală de testare ar fi nevoie de peste 2.000 de zile
  • Nelu Tătaru, secretar de stat, spune că planul este ca toate aglomerările urbane să fie testate
17850 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii anunţă testarea tuturor bucureştenilor. La capacitatea actuală e nevoie de 2.600 zile. Infecţionist: Întrebarea e în ce laboratoare ducem aceste teste

Ministrul Sănătăţii anunţă testarea tuturor bucureştenilor. La capacitatea actuală e nevoie de 2.600 zile

Victor Costache, ministrul sănătăţii, a anunţat că toţi bucureştenii ar putea fi testaţi pentru coronavirus. Planul pus la cale de minister este însă unul cu şanse utopice în acest moment, când România poate efectua peste 1.000 teste pe zi. Costache a făcut afirmaţia într-un interviu acordat Ştirilor ProTV.
 
”Am avizat un parteneriat şi un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populaţia Bucureştiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din uşă în uşă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârşitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie şi acum avem cel puţin 20 şi vrem să avem 1-2 la nivel judeţean”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

NELU TĂTARU, SECRETAR DE STAT: "VOM TESTA AGLOMERĂRILE URBANE // MĂRIM CAPACITATEA DE TESTARE"

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat la Digi24 că planul este acela ca toate aglomerările urbane să fie testate. Bucureştiul reprezintă cea mai mare astfel e aglomerare.
 
La capacitatea de testare de acum, autorităţile ar avea nevoie de circa 2.600 zile pentru a-i testa pe bucureşteni.
 
"Vom testa pe categorii şi în funcţie de contact. De asemenea, vom mări capacitatea de testare", a spus Nelu Tătaru la Digi24.
 
Medicul infecţionist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balş a explicat pentru MEDIAFAX ce presupune întreg procesul de testare a populaţiei din Bucureşti.

Cum se face testarea corect?

Testarea cel  mai corect se face prin test genetic. Sunt într-adevăr şi testele rapide aşa cum bine ştim,însă ele  dau rezultate fals pozitive sau fals negative. Dacă vorbim de teste genetice avem nevoie de laboratoare de genetică moleculară şi de personal avizat.

Numărul laboratoarelor va creşte în următoarele zile, şi probabil în următoarele săptămâni, în aşa fel încât va fi o capacitate de testare mult crescută.

Cum anume se va face testarea?

Ca să poţi să faci o testare la nivel de populaţie, ai nevoie să introduci anumite categorii care sunt la risc şi pentru care trebuie să existe în primul rând testarea, urmând ca în faza secundară sau în plan 2 să testezi şi pe cei care nu intră în această categorie de risc. Cocret: avem până acum cei care au context epidemiologic şi rămân în continuare toţi cei care în ultimele 14 zile au venit din afara României, la acestea se adaugă personalul medical cre va fi testat ori de câte ori va avea o simptomatologie respiratorie  acută, va fi testat în diverse momente chiar dacă nu are simptomatologie, personele vârstnice ar putea să intre în categoriile de testare doar prin vârstă.

Câte teste se pot face zilnic?

10.000 de teste pe zi sunt destul  de greu de atins cel puţin zilele astea, noi testăm până în momentul ăsta maximum 2000 de teste pe zi, chiar dacă am creşte probabil că o să ajungem undeva la 3000 de teste pe zi, dacă mă gândesc în următoarea săptămână. Şi în Europa, ţările mari care au potenţial financiar nu testează cu mult peste 10 000.

Cine va face aceste teste?

Se găsesc, pe lângă personalul medical care există acum să fie asistenţi medicali, medici care sunt pensionari, cei care tocmai au terminat faculatea, studenţi, aş putea să găsesc o variantă ca să fac această recoltare, întrebarea este ce fac cu aceste teste, în ce laboatoare le duc, şi clar că voi recolta foarte multe probe într-o zi, dar nu  voi avea cum să le lucrez în zilele următoare.

Câte teste pot fi făcute la Institutul Matei Balş?

Dacă mă gândesc la acest Institut, vin foarte multe probe din ţară, dar ele nu pot fi lucrate în aceeaşi zi, nu pot fi lucrate imediat, se stochează şi se lucrează la capacitatea maximă atât cât se poate.

Cine procesează probele în laborator?

Aici e greu de spus pentru că personalul ar trebui să stea 24 din 24, şi este greu să obţii ture pentru personalul medical, nu este ca la medicii de gardă unde sunt mai mulţi, aici ai cam aceeaşi oameni în laborator, şi aici este valabil în toate laboratoarele, este greu să asiguri permanenţa, ar însemna să ai ture şi un număr dublu de oameni

Cât de repede se pot mişca lucrurile?

Dacă există voinţă politică se pot face paşi importanţi, pentru că, în ultima săptămână, au fost nişte creşteri importante, acum suntem între 1500 şi 2000 de testări, în urmă cu o săptămână eram la între 600 - 700 de testări pe zi, dacă există voinţă s-ar putea face treaba asta, mai ales că s-au adus şi vor veni suficient de multe teste.

Pot fi implicate laboratoarele private?

Dacă şi cele private care acum ajută ar fi în număr mai mare, ar fi mai simplu, laboratoarele de genetică moleculară sunt multe în România, aceste laboratoare nu trebuie construite, ele există, trebuie doar să le pui la punct şi să le introduci în sistem, testarea ar putea fi făcută şi în spitalele mari, nu  numai în cele de infecţioase

Vor fi testaţi toţi?

Noţiunea de testare la nivel de populaţie nu înseamnă că îi testăm pe toţi, înseamnă că testăm mulţi şi că luăm în calcul toate variantele, dar noţiunea de testare, adică să poţi testa 2 milioane şi ceva de oameni este imposibil, oriunde în lumea asta. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici