Ministrul Sănătăţii: E nevoie de o schimbare de mentalitate a personalului medical, să mai şi zâmbim pentru pacient

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, afirmă că în următorii ani pacienţii români se vor putea trata, pe banii statului, în alte ţări UE, adică din banii contribuabilului român se vor finanţa spitale din alte state, iar pentru a preveni acest lucru personalul medical trebuie să îşi schimbe mentalitatea

27 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: E nevoie de o schimbare de mentalitate a personalului medical, să mai şi zâmbim pentru pacient

Ministrul Sănătăţii: E nevoie de o schimbare de mentalitate a personalului medical, să mai şi zâmbim pentru pacient (Imagine: Shutterstock)

Cseke Attila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că Parlamentul European a aprobat, recent, o directivă care va intra în vigoare în doi ani şi jumătate şi care dă posibilitatea pacienţilor să se trateze în orice stat al Uniunii Europene.

El a precizat că, pentru ca această directivă să nu "ia prin surprindere", este nevoie de investiţii în infrastructura şi dotările medicale şi de "schimbarea mentalităţii" personalului medical.

"Două chestiuni trebuie făcute pentru ca această directivă să nu ne ia prin surprindere. În primul rând, trebuie să investim mai mult aici, atât în infrastructură, cât şi în dotări cu aparatură medicală şi acest lucru îl facem în limita posibilităţilor. Şi în al doilea rând, e nevoie de o schimbare de mentalitate a personalului medical", a afirmat Cseke Attila.

El a spus că, fără schimbarea mentalităţii personalului medical, există "pericolul", mai ales în partea de vest a ţării, ca pacienţii să prefere serviciile medicale din străinătate, care vor fi decontate "din banii contribuabililor români".

"Fără schimbarea mentalităţii personalului medical există un pericol pe partea de vest a ţării, dar şi în alte judeţe, ca pe baza acestei directive tot mai mulţi pacienţi să acceseze servicii medicale din străinătate pe care statul român va fi obligat să le deconteze. Statul român, pe banii contribuabililor români, le va plăti direct în contul spitalului din Ungaria, din Szeged, de la Viena şi aşa mai departe. Dacă nu înţelegem cu toţii acest lucru şi societatea medicală, fără a generaliza, vom avea o problemă destul de mare şi sistemul sanitar românesc va avea o problemă destul de mare şi nu mă feresc să zic că există riscul ca anumite zone sau spitale să rămână fără pacienţi. Pentru că pacientul va prefera un serviciu medical plătit de statul român în alte state", a spus ministrul Sănătăţii.

Întrebat de jurnalişti ce înseamnă această schimbare de mentalitate a personalului medical, Cseke a răspuns: "Înseamnă să mai zâmbim puţin pentru pacient, pentru că parcă am uitat să mai şi zâmbim".

El a menţionat că personalul medical trebuie "să se poarte mai frumos" cu pacientul deoarece riscă să îl piardă şi, odată cu el, să piardă şi finanţarea spitalului.

"Din ce informaţii primesc eu, o însemnătate destul de mare de pacienţi nu pleacă în Ungaria pentru că acolo ar fi dotări sau aparatură sau infrastructură mult mai bună decât în România. În centrele universitate mari dotările sunt la un nivel tehnologic, în unele locuri, chiar la un nivel foarte mare. Este o problemă în mentalitatea de abordare a pacientului. Trebuie să încercăm să ne purtăm mai frumos cu pacientul pentru că o să-l pierdem şi odată cu el o să pierdem şi finanţarea spitalului. Deci dacă banii contribuabilului român vor finanţa spitalele din Ungaria, din punctul meu de vedere cred că e responsabilitatea mea să spun că e o problemă, inclusiv a personalului medical", a conchis Cseke Attila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici