Ministrul Sănătăţii: La nivel naţional s-a raportat un necesar de 597 de incubatoare

Spitalele au raportat un necesar de 597 de incubatoare, pentru acoperirea acestuia Ministerul Sănătăţii alocând echivalentul a peste 7 milioane de euro, a declarat, marţi, ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.

365 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: La nivel naţional s-a raportat un necesar de 597 de incubatoare

Ministrul Sănătăţii: La nivel naţional s-a raportat un necesar de 597 de incubatoare (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"La începutul acestui an am demarat un proces minuţios de colectare de date de la toate unităţile spitaliceşti cu secţii de obstretică-gincologie şi neonatologie din ţară atât de la nivelul unităţilor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cât şi a unităţilor spitaliceşti care în urma procesului de descentralizare se află în subordinea consiliilor locale. Astfel, cele 123 de unităţi spitaliceşti la nivel naţional au raportat un necesar de 597 de incubatoare dintre care 132 acoperă necesarul spitalelor aflate în subordinea Ministerului (9 spitale), iar 465 pentru unităţile spitaliceşti locale. Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de 33 milioane de lei, echivalentul a peste 7 milioane de euro", a declarat ministrul.

El a spus că spitalele publice din reţeaua autorităţilor locale au obligaţia de a contribui la achiziţionarea aparaturii medicale cu fonduri de minim 10% din valoarea totală a achiziţiei.

"Cu alte cuvinte, Ministerul Sănătăţii va aloca 90% din valoarea achiziţionării incubatoarelor pentru spitalele din reţeaua publică locală iar consiliile locale trebuie să vină cu o participare financiară de 10%. După alocarea acestei co-finanţări, Ministerul Sănătăţii pune la dispoziţie diferenţa de 90% pentru fondurile necesare incubatoarelor. Aceste aparate acoperă în totalitate necesarul naţional în acest moment", a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Nu în ultimul rând, ministrul a mai spus că până în 1 iunie speră să se poată finaliza elaborarea unui plan bazat pe Strategia 2014-2020, care să identifice şi să acopere principalele nevoi în domeniu.

"Vom organiza o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare, ele vor concentra toate judeţele arondate, cu scopul colectării de informaţii şi propuneri dar şi promovarea acestui program. Calendarul este 18 martie - Constanţa, 25 martie - Târgu Mureş, 8 aprilie - Cluj Napoca, 15 aprilie - Timişoara, 13 mai - Iaşi, 20 mai - Craiova. Din această serii de întâlniri-dezbateri ne dorim să coagulăm sprijinul tuturor specialiştilor implicaţi - ginecologi, neonatologi, medici de familie, pediatri, dar şi societate civilă implicată. Putem identifica soluţiile optime pentru realizarea acestui plan dedicat mamei şi copilului", a detaliat ministrul Achimaş-Cadariu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici