Ministrul Sănătăţii propune rectificarea OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, va propune premierului, miercuri, rectificarea OUG 230 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat, astfel încât medicii pensionari să poată rămâne angajaţi în continuare, cu contract temporar de muncă, până la ocuparea posturilor prin concurs.

72 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii propune rectificarea OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul

Ministrul Sănătăţii propune rectificarea OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul (Imagine: Mediafax Foto)

"Având în vedere lipsa acută de cadre medicale specializate, mai ales în mediul rural, voi propune ca medicii pensionari să rămână angajați în continuare, cu contracte temporare de muncă până la ocuparea posturilor prin concurs", a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Conducerea Ministerului Sănătăţii precizează că este de acord cu decizia Guvernului de a susţine tinerii, dar este preocupat de situaţia specială cu care se confruntă sistemul medical în prezent.

În sistemul sanitar lucrează aproximativ 338 de medici pensionari, dintre care 279 în mediul urban şi 59 în rural. Marea majoritate a medicilor din mediul rural sunt pensionari, se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Sănătăţii.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, apreciază că ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat va afecta mai ales spitalele din oraşele mici şi specialităţile medicale mai puţin căutate, precum radiologia şi anatomia patologică.

"Nu avem o statistică privind numărul medicilor penisonari care lucrează în sistem, dar atenţionăm că scoaterea lor din spitale va afecta activitatea unităţilor sanitare situate în oraşele mici şi chiar a specialităţilor cu număr redus de personal. Mă refer la radiologie sau anatomie patologică, unde de ani de zile ne confruntăm cu deficit de personal'', a declarat, marţi, preşedintele CMR.

Profesorul Vasile Astărăstoae a recomandat Ministerului Sănătăţii să ceară de la spitale situaţia medicilor pensionari şi posturile pe care le ocupă prin cumul.

"Noi am eliberat medicilor pensionari cam o mie de avize care le permit să facă de gardă sau să-şi continue activitatea. Nu ştiu dacă acesta este numărul real al medicilor pensionari care lucrează, întrucât acelaşi doctor ar putea solicita avize pentru diverse situaţii. Cert este că aplicarea ordonanţei ar putea perturba activitatea din sistemul sanitar'', a mai spus preşedintele CMR.

Şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, după întâlnirea de marţi cu liderii federaţiilor sindicale din învăţământ, că încearcă să găsească soluţii pentru pensionarii din sistem afectaţi de această ordonanţă.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, marţi seară, într-o emisiune la Antena 3, referindu-se la faptul că decizia Guvernului afectează şi persoane cu venituri mici, printre care actorii, profesorii, medicii, că "există şi un element care poate ar trebui regândit sectorial, dar principiul trebuie păstrat".

Sârbu a precizat că "sunt situaţii care au permis de-a lungul timpului cumulul unor pensii destul de mari, este vorba de anumite categorii sociale, persoane din Magistratură, Justiţie, cei care se ocupă de siguranţa naţională etc", arătând că decizia Executivului a avut şi "o raţiune de eliberare a unor locuri de muncă".

Citeşte şi:

Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu - surse

Pensionarii care au primit compensaţii trebuie să restituie banii la reangajarea în sistemul public

Aproximativ 6.300 de cadre didactice pensionare lucrează în învăţământ

Andronescu: Creşterile salariale ale cadrelor didactice vor fi cuprinse în proiectul de buget

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici