Ministrul Sănătăţii: Puţine ţări sunt pregătite pentru o catastrofă. Condiţiile din spitalele româneşti sunt ale PIB-ului pe care îl avem

Ministrul Sănătăţii, Andrei Achimaş-Cadariu, aflat joi seară la Institutul "CC Iliescu", unde se află şi un rănit din Colectiv, a spus că tragedia din club este o situaţie excepţională pentru care puţine ţări sunt pregătite, iar condiţiile din spitalele româneşti sunt consecinţe ale PIB-ului pe care îl avem.

2802 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Puţine ţări sunt pregătite pentru o catastrofă. Condiţiile din spitalele româneşti sunt ale PIB-ului pe care îl avem

Ministrul Sănătăţii, Andrei Achimaş-Cadariu (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

"În zilele acestea, ca medici, trebuie să vedem ce se întâmplă cu pacienţii de la Colectiv în primul rând. Cu ocazia aceasta sigur că vedem şi alte aspecte din spitale şi chiar începem unele consultări cu colegii noştri. Una peste alta este un exerciţiu foarte bun pe care îl facem zilele acestea. Ne-am concentrat pe aceşti pacienţi ( n.r. răniţii din Colectiv) şi ieri, şi astăzi, dar dincolo de aceasta am văzut şi lucruri excepţionale care se petrec în acest spital şi în celelalte pe care le-am vizitat ieri", a spus ministrul Achimaş-Cadariu.

Întrebat dacă vor urma şi alte transferuri în străinătate, ministrul a spus că rămâne de văzut.

"Asta rămâne de văzut. Situaţia rămâne absolut deschisă în acest sens nu există nicio oprelişte. Acum, sigur, sunt pacienţi care nu pot fi transferaţi, alţii care nu doresc să fie transferaţi. Una este partea emoţională, una este partea reală", a adăugat ministrul.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a spus că mai sunt răniţi care ar întruni condiţiile pentru a fi trasportaţi în străinătate, dar famiile refuză acest trasfer.

"Suntem total deschişi şi avem oferte din străinătate pentru toate cazurile care au indicaţie de transfer şi care doresc să o facă. Zilnic noi analizăm această situaţie clinică cu colegii din spitalele în care sunt pacienţi arşi şi nu o să refuzăm absolut niciun caz. În prezent, însă, aşa cum au stabilit experţii străini, cei care au făcut procesul de selecţie, pentru că am considerat că aşa este corect, sunt pacienţii foarte, foarte gravi cum este acest caz (cel de la CC Iliescu n.r.) al cărui transfer în străinătate este imposibil. Practic ele sunt netransferabile şi mai sunt multe cazuri în această categorie", a spus secretarul de stat Dorel Săndesc.

Ceilalţi pacienţi, cea mai mare parte a celor rămaşi internaţi, au o evoluţie bună şi foarte bună şi sunt pe cale de a fi externaţi, a mai spuc Săndesc.

Şerban Bubenek, managerul Institutului "CC Iliescu", a spus că, în noapte de 10 spre 11 noimebrie, a fost la Spitalul Elias şi a aplicat unui pacient de acolo, pe care l-a transferat la institut, sistemul ECMO, de oxigenare extracorporală, pentru că era vorba de un pacient cu arsură pulmonară severă care nu putea fi recuperat altfel.

"În noapte de 11 spre ora 2.00 am efectuat primul transport ECMO al unui pacient din România de la un spital la altul. Pacientul a fost zece zile sub acest tip de circulaţie. Adică am pus plămânul în pauză. A fost susţinut de această maşină de oxigenare artificială în afara trupului. La ora cinci astăzi am început procedura de sevraj şi avem, aş îndrăzni, semne foarte bune. Trebuie să aşteptăm următoarele 12 ore să vedem dacă oxigenarea cu plămânii dânsului de menţine le fel de bine. Avem speranţa că se va recupera şi va reuşi să treacă acest hop", a spus Bubeneck, adăugând că în Bucureşti mai există două aparate de acest fel, în afara celui de la Institutul "CC Iliescu".

Legat de aparatura din spitalele româneşti comparativ cu aceea din spitalele din străinătate unde au fost transferaţi răniţii, ministrul Achimaş-Cadariu a spus că sunt diferenţe.

"În mod evident sunt diferenţe, dar trăim în România, şi dumneavoastră, şi eu, şi responsabilitatea noastră, şi a mea ca medic practician, şi acum în această funcţie, este faţă de pacienţii noştri. Asta este situaţia, hai să ne gândim cu toţii cum facem să ne facem meseria, cât producem, cât lucrăm în comparaţie cu cei care muncesc mai mult şi produc mai mult. Astea sunt condiţiile pe care le are România şi, în aceste condiţii, în acest sistem, avem responsabilitatea de a ne trata pacienţii noştri. Ce s-a întâmplat la Colectiv nu este un lucru care se întâmplă zi de zi. Este o situaţia cu totul excepţională pentru care multe ţări nu sunt pregătite", a spus ministrul Sănătăţii, adăugând că "nu te poţi pregăti chiar pentru orice catastrofă de pe lumea asta".

Ministrul a mai spus despre condiţiile din spitalele româneşti că "sunt condiţiile unui Produs Intern Brut atât cât îl avem", dar că îşi propune creşterea calităţii serviciilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici