Ministrul Sănătăţii spune că în Portul Midia există un risc biologic mare: Corpurile sunt în putrefacţie sub apă, în regim anaerob

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a spus, sâmbătă, la Iaşi, că în Portul Midia, acolo unde o navă încărcată cu oi s-a răsturnat la sfârşitul lunii noiembrie, există un risc biologic mare, din cauza cadavrelor în putrefacţie.

766 afișări

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Iaşi, că situaţia din Portul Midia este critică şi că acolo este „risc biologic mare”.

„Am avut nenumărate şedinţe de guvern pe această temă, situaţia este complexă, critică şi ştiu că ministrul de Interne cu toţi ministrii de resort implicaţi lucrează pentru găsirea unei soluţii. Este un risc biologic care l-am semnalat de la început, că este evident. Corpurile care sunt în putrefacţie sub apă, în regim anaerob, sunt un risc biologic mare”, a spus Victor Costache.

Potrivit acestuia, la un moment dat a existat şi un blocaj la nivelul armatorului.

„În mometul de faţă cred că e o chestiune ce ţine mai mult de birocraţie între Ministerul Transporturilor şi armator. Cred că acea navă urma să fie arestată, dacă nu a fost deja şi, apoi, nota de plată să fie transmisă către ei. Norocul nostru pe subiectul ăsta e că condiţiile meteo de afară nu au încurajat să avem o catastrofă biologică mai mare decât este astăzi... Acolo, cred că au intrat pe subiectul ăsta şi alte instituţii ale statului, pentru că înţeleg că au fost cu totul alte probleme...”, a explicat, în aceeaşi conferinţă de presă, Costel Alexe, ministrul Mediului.

Nava sub pavilion Palau, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat în Portul Midia în 24 noiembrie. Autorităţile au reuşit să salveze doar 254 de animale.

Administraţia Porturilor Constanţa a anunţat că două firme româneşti şi trei străine s-au arătat interesate, până acum, să scoată epava cu oi din Portul Midia. Potrivit sursei citate, a fost finalizat caietul de sarcini şi până vinerea viitoare se va decide care firmă se va ocupa de ranfluarea navei răsturnate.

Reprezentanţii Administraţiei Porturilor susţin că operaţiunea este complexă, ţinând cont că vasul este plin cu leşuri de oi, care cântăresc aproximativ 635 de tone.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru recuperarea navei, directorul Administraţiei Portuare, Daniela Şerban, a declarat, vineri, că nu poate face o estimare a costurilor, fiind un caz în premieră, dar că speră că va reuşi să oblige asiguratorul armatorului navei să suporte toate cheltuielile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
oi,
moarte,
risc biologic

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici