Ministrul Sănătăţii: Vom promova o Hotărâre de Guvern pentru construcţia unui nou centru pentru transfuzii în Capitală

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni, că urmează să fie pregătită o hotărâre de guvern pentru construcţia unui nou centru de transfuzii în Bucureşti, fiind deja alocat un teren pentru această clădire de către primărie, în urma unei decizii a CGMB.

421 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Vom promova o Hotărâre de Guvern pentru construcţia unui nou centru pentru transfuzii în Capitală

Ministrul Sănătăţii: Vom promova o Hotărâre de Guvern pentru construcţia unui nou centru pentru transfuzii în Capitală

"Am fost ieri (dumincă -n.r.) la Centrul de Transfuzii Bucureşti şi am discutat situaţia de acolo. Este vorba de a construi un nou centru, în sensul că există un teren alocat de către primărie printr-o hotărâre de consiliu general, dar care nu a fost materializată într-o HG pe care urmează să o promovăm noi acum. Apoi am găsit câteva surse posibile de finanţare pentru construcţia acestui centru nou astfel încât să putem realiza un centru cu circuite, cu tot ceea ce este nevoie pentru a funcţiona normal", a declarat Sorina Pintea în cadrul unei conferinţe.

Ministrul Sănătăţii a spus că, la o primă estimare, ar fi vorba despre o investiţie de aproximativ 3,5 milioane de euro, bani pe care statul român i-ar putea suporta.

"Eu cred că există soluţii, sunt foarte optimistă pentru că sumele nu sunt atât de mari încât statul român să nu îşi permită asta. Dar avem şi fonduri europene, avem şi Banca Mondială, avem linii de finanţare deschise, iar acest lucru se pretează pe ceea ce avem noi în acest moment. (...) Discutând,de exemplu, cu cei de la Banca Mondială putem extinde pe întreg teritoriul ţării partea de transfuzii. Deocamdată ne-am focusat pe ceea ce este aici", a adăugat demnitarul.

La sfârşitul anului 2016, fostul minstru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a adus în discuţie construcţia unui nou centru de transfuzii în Capitală.

"Cred că sistemul de transfuzii, sistemul în care gestionăm sângele poate fi mult îmbunătăţit, avem un plan la care lucrăm de ceva vreme şi o să propunem şi câteva măsuri concrete. (...) Infrastructura nu este neapărat una adecvată, dacă ne gândim că în Bucureşti Centrul de transfuzii funcţionează pe o clădire cu risc seismic. Asta este un lucru complet inacceptabil. Ne trebuie un nou centru de transfuzii în Bucureşti. Am selectat deja un teren. O să se facă transferul de la Institutul Hociota către Centrul de Transfuzii Bucureşti. Acolo se va construi un centru de transfuzii nou. Cât de curând se poate. Avem două opţiuni - fie îl construieşte statul, fie o colaboarare cu fundaţii, organizaţii care să îl construiască din bani privaţi şi să îl doneze apoi statului. (...) Este o ordonanţă de urgenţă, dar avem restricţia legală -şase luni înainte de alegeri nu poţi schimba chestiuni care ţin de salarizare, de cheltuieli de persoanal, dar o să facem asta imediat după alegeri. Modul în care gestionăm sângele trebuie spă fie o prioritate pentru orice Guvern", a explicat, la momentul respectiv, Vlad Voiculescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici