Mircea Diaconu, despre decizia ANI: Înseamnă că activitatea mea artistică începe să conteze

Mircea Diaconu a declarat pentru MEDIAFAX că decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) potrivit căreia funcţia sa de director al Teatrului Nottara din Bucureşti este incompatibilă cu cea de senator ar putea înseamna că activitatea sa artistică începe să conteze.

75 afișări
Imaginea articolului Mircea Diaconu, despre decizia ANI: Înseamnă că activitatea mea artistică începe să conteze

Mircea Diaconu, despre decizia ANI: Înseamnă că activitatea mea artistică începe să conteze (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Mircea Diaconu a spus că are o decizie a Senatului potrivit căreia activitatea sa artistică "şi nu comercială" nu este incompatibilă cu funcţia de senator.

"Dacă şi teatrul este incompatibil... sau poate s-a primit ordin să fie incompatibil", a mai spus Diaconu, care a menţionat că el nu a fost informat în legătură cu nicio decizie. "Nu am găsit nicio decizie, nu m-a invitat nimeni nicăieri", a spus acesta.

În cazul în care va fi chemat la ANI, politicianul a spus că se va prezenta cu hârtia de la Senat. "Ne vedem şi în justiţie, dacă trebuie", a adăugat el.

ANI a constatat starea de incompatibilitate în care se află, din decembrie 2008, senatorul Mircea Diaconu, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupă şi funcţia de director - manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitală, a informat, joi, agenţia.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a sesizat din oficiu, pe 15 noiembrie 2010, în urma publicării unui material de presă cu privire la posibila nerespectare de către Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilităţilor, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de ANI

Instituţia invocă art. 71, alin. (2) din Constituţia României conform căruia "calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului", art. 14, alin. (2) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia "calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului", şi art. 81, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitărilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei care arată că "prin funcţii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de senator se inţelege [...] funcţiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autorităţi şi instituţii publice".

Potrivit agenţiei, Mircea Diaconu este senator din 19 decembrie 2008, iar de atunci până în prezent a fost simultan şi director-manager al Teatrului "C.I. Nottara".

ANI spune că l-a informat pe Diaconu, în data de 7 decembrie 2010, printr-o scrisoare recomandată, cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, iar mandatul poştal a revenit pe 27 decembrie 2010 la Agenţie, cu menţiunea "destinatar lipsă domiciliu".

"Având în vedere că, în lipsa exprimării unui punct de vedere de către Mircea Diaconu, conform prevederilor art. 21 din Legea nr. 176/2010, inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Mircea Diaconu, ca urmare a exercitării simultane a funcţiei de senator în Parlamentul României şi a celei de director-manager în cadrul Teatrului «C.I. Nottara», s-a procedat la întocmirea raportului de evaluare", se arată în comunicatul transmis de ANI.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, mai spune ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici