Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: E inacceptabil ca cineva să poată renunţa la titlul de doctor fără explicaţii

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, referitor la iniţiativa legislativă aflată în Camera Deputaţilor, prin care o persoană poate renunţa la titlul de doctor, că este inacceptabil ca cineva să poată renunţa la titlul de doctor fără a da explicaţii.

2683 afișări
Imaginea articolului Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: E inacceptabil ca cineva să poată renunţa la titlul de doctor fără explicaţii

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: E inacceptabil ca cineva să poată renunţa la titlul de doctor fără explicaţii

"Va fi un capitol ruşinos în istoria parlamentarismului din România şi pentru universităţile din România. Este inacceptabil ca cineva să poată renunţa la un astfel de titlu fără să poata da niciun fel de explicaţie şi fără să recunoască, dacă este cazul, că a făcut o greşeală morală. Cu siguranţă poate fi considerată o amnistiere a hoţiei intelectuale", a declarat Mircea Dumitru, duminică, la Digi24.

Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor a votat, săptămâna trecută, cu 11 de voturi "pentru" şi 7 abţineri ordonanţa de urgenţă nr 4/2016 prin care se modifică modul în care sunt analizate tezele de doctorat suspectate de plagiat. Una dintre modificări spune că deţinătorul unui titlu de doctor poate cere retragerea acestuia Ministerului Educaţiei iar instituţia trebuie să emită actul prin care ia act de renunţare la titlu, în termen de 30 de zile de la înregistrarea solicitării.

Unul dintre doctoratele suspectate a fi plagiate este cel al fostului ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, lucrarea fiind în prezent analizată de o comisie a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Ministrul Educaţiei consideră că numirea lui Tobă consilier la MAI nu este un lucru pozitiv.

"Nu văd chestiunea asta ca fiind o chestiune pozitivă. Cel puţin nu în momentul acesta, când există suspiciuni cu privire la domnia sa. Nu discut cazul pe care îl are în atenţie DNA, discut ceea ce s-a întâmplat la CNADCTU, când o comisie tehnică numită de comisia de specialitate a CNADCTU a dat decizia că, într-adevăr, în teza de doctorat a domnului Tobă există multe fragmente care au fost preluate din surse de pe internet fără să fie semnalate ca atare, dar teza nu e un plagiat. Faţă de aceasta decizie, Consiliul General a reacţionat, nu a acceptat acest verdict şi a cerut în continuare comisiei permanente de specialitate în Ştiinţele Militare să numească o comisie care să verifice şi să facă o analiză foarte serioasă a acestui caz", a mai spus ministrul Educaţiei.

Ministerul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat joi că aşteaptă rezultatul anchetei în ceea ce îl priveşte pe Petre Tobă pentru a lua o decizie, acesta fiind momentan consilier în cadrul ministerului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici