Mitingul de la ArcelorMittal Galaţi s-a încheiat

Mitingul angajaţilor de la ArcelorMittal Galaţi, la care au participat aproximativ o mie de persoane, s-a încheiat în jurul orei 16.30, cu o horă a unirii.

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Mitingul de la ArcelorMittal Galaţi s-a încheiat

Mitingul de la ArcelorMittal Galaţi s-a încheiat (Imagine: Mediafax Foto)

Liderii Sindicatului Solidaritatea, care au organizat acţiunea de protest, apreciază că mitingul a fost o reuşită, dar că greva a fost un semieşec.

"După numărul celor care au participat, nu cred că oamenii au fost foarte dezamăgiţi de această acţiune. Au obţinut garanţia că au un sindicat care să-i reprezinte şi s-ar putea ca la următoarele discuţii să obţină mult mai mult decât au pierdut", a declarat Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea.

El a spus că greva a fost un semieşec deoarece nu s-a obţinut nimic în privinţa revendicărilor salariale, dar a fost lăsată deschisă calea dialogului.

Numărul participanţilor la mitingul organizat, miercuri, de la ora 14.00, la ArcelorMittal Galaţi a ajuns, în jurul orei 15.30, la aproximativ o mie, majoritatea fiind angajaţi care au ieşit din primul schimb. Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum: "Şoc istoric, românii s-au trezit", "Să audă toată ţara/ Din Galaţi la Timişoara/Suntem toţi români/Dar nu muncim pe bani puţini" şi scandează "Hoţii" şi "Solidaritate".

La miting au participat şi sindicalişti de la Forum, cea de-a doua formaţiune sindicală care nu a semnat contractul colectiv de muncă, reprezentanţi ai sindicatelor din metalurgie din Slatina şi Hunedoara, precum şi preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie", Doru Mărieş.

În cursul acestei zile, liderii sindicali de la Solidaritatea s-au întâlnit din nou cu reprezentanţii patronatului, însă nici de această dată nu s-a ajuns la vreun acord privind majorările salariale solicitate de sindicat.

"Am stabilit cadrul general pe care îl vom avea la negocierile următoare şi am obţinut din partea conducerii o promisiune că nu se vor lua măsuri împotriva celor care au participat la cele două zile de grevă", a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, după negocierile avute, miercuri, cu reprezentanţii patronatului.

El a spus că sindicatul păstrează aceleaşi revendicări salariale, respectiv dublarea salariului, şi nu va semna contractul colectiv de muncă în forma actuală, ci doar un nou acord la care eventual să adere şi celelalte sindicate de pe platforma siderurgică.

Tribunalul Galaţi a decis, miercuri, să declare ilegală greva şi a dispus încetarea ei, în condiţiile în care Curtea de Apel a decis, marţi noaptea, doar suspendarea grevei pentru 30 de zile. Dacă decizia de miercuri a Tribunalului Galaţi ar fi fost favorabilă protestatarilor, aceştia ar fi putut relua greva la expirarea termenului de 30 de zile. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici