Mitropolitul Clujului conduce luni procesiunea pe jos de la Gherla la Mănăstirea Nicula

Mitropolitul Andrei al Clujului va conduce luni porcesiunea tradiţională desfăşurată pe jos de la Gherla la Mănăstirea Nicula, care precede marele praznic al Adormirii Maicii Domnului.

1372 afișări
Imaginea articolului Mitropolitul Clujului conduce luni procesiunea pe jos de la Gherla la Mănăstirea Nicula

Sursa foto: MediafaxFoto

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Clujului, marele praznic al Adormirii Maicii Domnului va fi precedat de tradiţionalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, care va aminti de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod şi aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Procesiunea va începe luni, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al oraşului Gherla şi va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Aceasta va fi condusă de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, însoţit de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care va face parte şi Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale.

De la ora 18.00, pe altarul de vară al mănăstirii va fi săvârşită slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi va fi săvârşită Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.

În ziua praznicului, marţi, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti pelerinilor un cuvânt de învăţătură.

„Pe toată perioada prezenţei lor la Mănăstirea Nicula, credincioşii sunt sfătuiţi să fie responsabili unii faţă de alţii şi mai ales faţă de ce lasă în urma lor, ştiind că păşesc într-o grădină a Maicii Domnului”, transmite Arhiepiscopia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici