MMDD: Ciclonul retrograd care a produs inundaţii va înceta să afecteze România de luni

Ciclonul retrograd care a dus la producerea de inundaţii în nord-estul ţării este în deplasare către est şi va înceta să afecteze Românie, luni, informează Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Dezvolării Durabile (MMDD).

151 afișări
Imaginea articolului MMDD: Ciclonul retrograd care a produs inundaţii va înceta să afecteze România de luni

MMDD: Ciclonul retrograd care a produs inundaţii va înceta să afecteze România de luni (Imagine: Mediafax Foto)

Adminitraţia Naţională de Meteorologie a informat ca pe urmǎtorul interval vremea va fi în general instabilă, cerul va fi mai mult noros şi, mai ales ziua, vor fi averse însoţite de descărcări electrice pe arii extinse nord şi local în centru şi vest.

Cantităţile de apă vor depaşi 25 de litri pe metru pătrat în nordul extrem şi izolat 35-40 de litri pe metru pătrat la munte. Vântul va sufla slab până la moderat. "Acest ciclon retrograd care afectează România începand cu 22 iulie, este în deplasare către est şi va înceta să afecteze România începând cu data de 28 iulie", se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte prognoza hidrologicǎ se va menţine în continuare o creştere de niveluri pe râul Prut la Oroftiana, pânǎ sâmbătă la ora 15.00, atingând nivelul maxim de circa 900 cm.

La ora 10.00, s-a întrunit Comisia mixtă româno-moldovenească pentru exploatarea Acumulării Stânca Costeşti. Având în vedere nivelurile excepţionale înregistrate se va deversa controlat un debit de 550 mc/s, toate localiăţile de pe malurile Prutului din Republica Moldova fiind avertizate.

"De menţionat este şi faptul că există o capacitate de stocare disponibilă pentru captarea volumelor viiturii formate pe teritoriul Ucrainei, de aproximativ 350.000 milioane de metri cubi, care poate prelua fără probleme volumele din amonte", precizează MMDD.

De asemenea, două viituri importante, una de pe Suceava şi alta de pe Siret au fost evitate prin manevre de exploatare a acumularilor din amonte de confluenţa râurilor Suceava şi Siret.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici