Moartea „necreştinească” a omului care a liberalizat canabisul în Olanda

  • Fostul premier olandez Dries van Agt, „părintele” coffee shop-urilor şi susţinător al cauzei palestiniene, a murit „mână în mână” cu soţia sa, Eugenie.
  • Cei doi aveau 93 de ani.
  • Cuplul, care avea probleme de sănătate de ceva vreme, a ales sinuciderea asistată.
2948 afișări
Imaginea articolului Moartea „necreştinească” a omului care a liberalizat canabisul în Olanda

Dries van Agt, alături de soţia sa, Eugenie van Agt-Krekelberg

Dries van Agt, prim-ministru creştin-democrat al Ţărilor de Jos din 1977 până în 1982, a murit prin eutanasie „mână în mână” cu soţia sa, Eugenie van Agt-Krekelberg. Ambii aveau 93 de ani şi au lăsat în urmă trei copii.
 
Vestea morţii sale a fost anunţată de The Rights Forum, organizaţia pentru drepturile omului pe care a fondat-o. Cuplul a murit luni şi urma să fie înmormântat într-o ceremonie privată în oraşul Nijmegen, din est.
 
„A murit mână în mână cu iubita lui soţie, sprijinul şi ancora cu care a fost mai bine de 70 de ani şi pe care a continuat să o numească mereu ‘fata mea’”, a scris organizaţia într-un comunicat.
 
Amândoi aveau o sănătate precară de ceva vreme. În 2019, Van Agt a suferit o hemoragie cerebrală, în timp ce ţinea un discurs la un eveniment memorial pentru palestinieni şi de atunci nu şi-a revenit niciodată pe deplin.
 
Creştin-democrat tradiţional, Van Agt a devenit din ce în ce mai progresist după ce a părăsit politica, plecând din partidul său în 2017 din cauza diferenţelor ideologice. Prim-ministrul olandez Mark Rutte l-a numit pe Van Agt „stră-străbunicul său în funcţie”.
 
„Prin limbajul său înflorit şi unic, convingerile sale clare şi prezentarea sa izbitoare, Dries van Agt a dat culoare şi substanţă politicii olandeze într-un moment de polarizare şi reînnoire a partidului”, a scris Rutte într-un comunicat.

De partea poporului palestinian

A fost lăudat şi de familia regală olandeză. „Şi-a asumat responsabilitatea administrativă într-o perioadă tulbure şi a reuşit să-i inspire pe mulţi cu personalitatea sa izbitoare şi stilul colorat”, au declarat într-o declaraţie comună regele Willem-Alexander, Regina Máxima şi Prinţesa Beatrix. Van Agt era cunoscut pentru referinţele sale arhaice şi limbajul grandios, precum şi pentru pasiunea pentru ciclism.
 
Cu partidul liberal de dreapta a guvernat Olanda din 1977 până în 1981. Van Agt este amintit pentru că a fost creatorul politicii de toleranţă la canabis pe care Ţările de Jos o urmează şi astăzi.
 
După alegeri, a devenit din nou prim-ministru timp de un an în coaliţie cu Partidul Laburist şi cu Democraţii. După o primă vizită în Israel în 1999, el şi-a exprimat tot mai mult sprijinul pentru poporul palestinian.
 
În 2009, a fondat The Rights Forum, care pledează pentru o „politică olandeză şi europeană justă şi durabilă în ceea ce priveşte problema Palestinei/Israelului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici