Moaştele Sf. Nectarie din Eghina, aduse marţi în Bucureşti, pentru sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou

Moaştele Sfântului Nectarie de la Eghina, vindecătorul de boli, vor fi aduse marţi seară în Capitală de o delegaţie a Bisericii Greciei condusă de IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Eghina, Spetses şi Kounoupitsa, pentru sărbătorile închinate Sf. Dimitrie cel Nou - ocrotitorul Bucureştilor.

2131 afișări
Imaginea articolului Moaştele Sf. Nectarie din Eghina, aduse marţi în Bucureşti, pentru sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou

Moaştele Sf. Nectarie din Eghina, aduse marţi în Bucureşti, pentru sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou

"Avionul cu care vor fi aduse moaştele va sosi în Capitală marţi, în jurul orei 23.00", a precizat, pentru MEDIAFAX, PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriahal.

Aceasta va fi pentru prima oară când Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina sunt aduse la Bucureşti cu ocazia pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Potrivit Patriarhiei, evenimentele dedicate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou - sărbătorit anual la 27 octombrie şi ale cărui Sfinte Moaşte se păstrează în Catedrala patriarhală - încep miercuri, 24 octombrie, ora 10.00, cu sfinţirea şi inaugurarea oficială a Centrului de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie". Centrul a fost iniţiat de Patriarhia Română şi construit de Arhiepiscopia Bucureştilor, în parteneriat cu Ambasada Elveţiei, Primăria Sectorului 2 şi Fundaţia Hilfsverein Nymphenburg (Germania) în incinta bisericii parohiei Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc. Sfinţirea va fi făcută de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Mitropolitul Efrem, centrul fiind locul unde vor fi aduse pentru prima dată în acest pelerinaj Moaştele Sf. Nectarie. La inaugurarea centrului vor participa ierarhi ai Sfântului Sinod, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Ambasadei Elveţiei la Bucureşti.

Tot miercuri, la ora 11.30, după oficierea Sfintei Liturghii, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor cu Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, de la Catedrala Patriarhală prin bulevardul Regina Maria, până la baza Colinei Patriarhiei.

Jumătate de oră mai târziu, de la catedrala Sfântul Spiridon Nou din Bucureşti, se va desfăşura procesiunea cu racla Moaştelor Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena pe Calea Şerban Vodă şi strada Bibescu Vodă, până la baza Colinei Patriarhiei.

Cele două procesiuni se vor întâlni la Crucea din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, pentru momentul întâmpinării Moaştelor Sfântului Ierarh Nectarie. În continuare, Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina vor fi aduse în procesiune până la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de către PF Daniel şi aşezate în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi venerate de către cler şi credincioşi până marţi , 30 octombrie, ora 10.00.

Tot miercuri, va fi inaugurat Centrul social-cultural Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina de la mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti.

Joi, la ora 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat lângă Catedrala patriarhală, orientat spre baldachinul cu Moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina şi ale Sfinţilor Ocrotitori ai Catedralei patriarhale.

Sfânta Liturghie de vineri va fi oficiată, tot de la 9.15, de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Efrem, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, pe podiumul din incinta Catedralei patriarhale.

Sâmbătă, de ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Evenimentele vor continua cu etapa finală a celei de a cincea ediţii a concursului coral naţional de muzică bisericească "Lăudaţi pe Domnul", organizat de Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române.

Duminică, de la ora 12,00, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia PF Daniel, va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod, cu tema 2012 - Anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Vor fi prezentate în sinteză şi evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, social-medical, cultural şi mediatic organizate de anul acesta de către eparhiile din ţară şi străinătate ale Patriarhiei Române.

Luni, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată o slujbă de Te Deum pentru deschiderea Şedinţei de lucru a Sfântului Sinod, care va avea loc la Reşedinţa patriarhală.

Delegaţia Bisericii Greciei, condusă de IPS Efrem, se va întoarce în Grecia, cu moaştele Sfântului Nectarie de la Eghina, plecând de la Catedrala Patriarhală marţi, 30 octombrie, la ora 10.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici