Video Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au ajuns la Iaşi

Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au ajuns, joi, la Iaşi, la bordul unei curse charter, însoţite de IPS Serafim, mitropolitul de Stagona şi Meteora, din Grecia, racla fiind dusă la vechea Catedrală Mitropolitană şi aşezată alături de moaştele Sfintei Parascheva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3 afișări

Delegaţia care a însoţit moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost întâmpinată la aeroport de Patriarhul Daniel şi de şefii administraţiei locale, dar şi de un cor de preoţi care au intonat rugăciuni speciale pentru astfel de ocazii.

Racla în care se află mâna stângă a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost apoi aşezată alături de moştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în vechea Catedrală Mitropolitană, ceremonia religioasă continuând la ora transmiterii acestei ştiri.

Atât moaştele Sfântului Ioan, cât şi cele ale Sfintei Parascheva vor fi purtate, vineri dimineaţă, într-o procesiune pe străzile din centrul Iaşului, apoi vor fi aşezate pe un catafalc în curtea Catedralei Mitropolitane, pentru a putea fi atinse de pelerinii sosiţi din toate colţurile ţării.

Deşi mai sunt două zile până la Hramul Sfintei Parascheva, câteva zeci de pelerini s-au aşezat deja la coadă. Printre aceştia se află şi persoane foarte înaintate în vârstă, care îndură vremea umedă şi rece.

"Am băiatul plecat în Italia. Mă rog să se întoarcă acasă până de Crăciun, că eu poate închid ochii fără să-l văd", spune o femeie din Galaţi. În apropiere, un echipaj de salvare se află permanent de gardă, iar oficialii din Primărie susţin că vor distribui, pe timpul nopţii, mii de porţii de ceai pentru pelerini.

Cel mai important moment al sărbătorilor va fi Sfânta Liturghie, care va fi oficiată duminică de Patriarhul Daniel. Reprezentanţii Primăriei estimează că atunci se vor afla la Iaşi sute de mii de pelerini, posibil chiar un milion de persoane.

Atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Călin Popescu Tăriceanu sunt aşteptaţi, duminică, la Iaşi.

Primii pelerini au început să sosească la Iaşi încă de marţi. Deja nu mai există camere libere în hotelurile din Iaşi, iar pentru cei lipsiţi de posibilităţi Primăria a pus la dispoziţie câteva corturi militare, cu o capacitate de câteva sute de locuri.

În aceste zile, la Iaşi sunt în desfăşurare mai multe evenimente organizate de Primărie, în cadrul sărbătorilor "Sfintei Parascheva". Centrul oraşului a fost sufocat practic de sutele de comercianţi, cu manelele date la maximum, fum de mititei şi un trafic auto"bară la bară”.

Sărbătorile Iaşului se vor încheia duminică seara, cu un concert al solistului italian Al Bano şi un foc de artificii, pe esplanada Palatului Culturii.

Anul acesta, autorităţile au mobilizat un efectiv impresionant de forţe de ordine: peste 1.500 de oameni, majoritatea jandarmi aduşi din toate judeţele Moldovei, dar şi poliţişti şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici