Mobilizare pentru salvarea unei biserici de lemn, veche de peste 250 de ani, ajunsă în stare avansată de degradare | FOTO

Mai mulţi voluntari s-au mobilizat pentru a repara şindrila unei bisericii de lemn din localitatea timişeană Dragomireşti, veche de peste 250 de ani, care se află în stare avansată de degradare şi în care plouă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

933 afișări
Imaginea articolului Mobilizare pentru salvarea unei biserici de lemn, veche de peste 250 de ani, ajunsă în stare avansată de degradare | FOTO

Biserică de lemn din Timiş, veche de peste 250 de ani, degradată, salvată de mai mulţi voluntari

În total, 15 voluntari, printre care şi studenţi de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara, s-au mobilizat, în ultimele zile, pentru a salva biserica de lemn din localitatea Dragomireşti, judeţul Timiş.

Lăcaşul de cult datează din anul 1754 şi pentru că nu s-au mai făcut intervenţii, în interior plouă, pentru că şindrila se află într-o stare avansată de degradare.

“Pe parcursul celor două zile în care am fost la Dragomireşti, ne-am strâns aproximativ 15 persoane, atât studenţi de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara, cât şi oameni care nu au nicio legătură cu domeniul, care pur şi simplu au fost atraşi de ce se întâmplă şi au dorit să dea o mână de ajutor. Am înlăturat o parte din şindrila care este deja afectată şi am curăţat locul pe care de luni se va începe să se lucreze. Am săpat pe o latură a bisericii, unde pământul ajungea în contact cu talpa lemnului, am săpat un şanţ, el exista, dar s-a acoperit de pământ din cauza ploilor”, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, Daiana Maciulschi, student voluntar în cadrul proiectului.

Intervenţia la biserica de lemn din Dragomireşti se desfăşoară până la mijlocul lunii aprilie, perioadă în care voluntarii îşi propun să înlocuiască şindrila veche. În acest moment, în biserica de lemn din localitatea timişeană se oficiază slujbe din când în când.

“Sperăm ca la mijlocul lunii aprilie să se termine intervenţia. Avem şindrilă din esenţă de molid, aceeaşi esenţă care a fost şi iniţial, se va păstra totul identic cum a fost de la început. Noi vom înlocui şindrila astfel încât să nu mai plouă în biserică, ceea ce se întâmplă acum. Preotul din parohie nu oficiază constant slujbe în biserică, ci doar nunţi din când în când, ultima fiind anul trecut în vară. Biserica este un obiect de patrimoniu, ea a fost construită într-un alt sat şi de acolo a fost vândută către oamenii din Dragomireşti. A fost pictată în jurul anului 1776 şi încă există pictura originală în biserică, de aceea este foarte important ca şindrila să fie schimbată în timp cât mai scurt şi protejată, pentru că este foarte valoroasă”, a detaliat Daiana Maciulschi.

Voluntarii s-au mobilizat pentru a salva lăcaşul de cult în cadrul proiectului cultural “Ambulanţa pentru Monumente Banat”, derulat de mai multe instituţii din judeţul Timiş. În trecut, în cadrul aceluiaşi proiect, voluntarii au intervenit la o moară de apă din judeţul Caraş-Severin sau la Cula de la Banloc, unul dintre cele mai degradate obiective turistice din Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici