Moţiunea PNL şi USR împotriva ministrului Educaţie, Valentin Popa, respinsă de Senat

Senatul a respins, în plenul de luni, moţiunea simplă prin care PNL şi USR a solicitat demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, acuzându-l că a tăiat drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi şi prestigioase universităţi.

918 afișări
Imaginea articolului Moţiunea PNL şi USR împotriva ministrului Educaţie, Valentin Popa, respinsă de Senat

Moţiunea PNL şi USR împotriva ministrului Educaţie, Valentin Popa, respinsă de Senat

Moţiunea a fost votată prin vot secret electronic şi s-au înregistrat 71 de voturi împotrivă, 35 pentru şi zero abţineri. Ministrul Educaţiei a susţinut că moţiunea este un simplu demers politicianist şi a răspuns acuzaţiilor partidelor de opoziţie.

"Întregul demers este unul politicianist relevat de conţinutul moţiunii. Autorii moţiunii pun etichetă negativă întregului sistem de învăţământ românesc. Am constatat cu tristeţe că discursul a fost prefabricat, preconceput. Nici măcar nu am fost ascultat în argumentele prezentate. Criteriile sunt prezente şi postate, dar nu interesează pe nimeni dintre semnatarii moţiunii. Sunt primul rector din România care în 2016, pe un post de televiziune naţional, a reclamat alocarea din pix, pentru că nu s-a făcut decât din pix alocarea. Este prentru prima oară în 25 de ani când s-a prezentat o formulare. Am reclamat ani de-a rândul necesitatea unei metodologii legate de o alocare. M-aţi acuzat că am blocat alocarea? Mă scuzaţi, din 2016 până acum sunt primul ministru care pune pe agendă metodologia de aplicare a Băncii Mondiale pentru alocare. Despre ce blocare vorbim? Transparenţa, aţi vorbit de transparenţa. E prima oară când e pe site-ul ministerului publicată metodologia", a declarat de la tribuna Senatului, Valentin Popa, în cadrul dezbaterilor plenului.

Moţiunea simplă a Opoziţie împotriva ministrului Educaţiei vine ca urmare a deciziei lui Valentin Popa de a tăia drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi şi prestigioase universităţi. Cei 36 senatori ai PNL şi USR care au semnat moţiunea consideră că ministrul a procedat astfel deoarece apără interesele unor abonaţi ai puterii şi nu interesele educaţiei naţionale.

În textul moţiunii se arată că "Învăţământul superior este creuzetul de formare a elitelor unei naţiuni şi trebuie să fie autonom şi liber de interese de partid, finanţat pe bază de performanţă şi merit, nu pe criterii de obedienţă politică. Ministerul Educaţiei trebuie să facă politici publice în interes general, nu să împartă locuri preferenţial ori să pedepsească şi să premieze universităţile după criterii politice. Universităţile trebuie să fie independente, să producă cercetări, idei şi cunoaştere pentru societate libere de constrângeri şi servituţi politice."

Opoziţia i-a reproşat ministrului Educaţiei şi faptul că, spre deosebire de anul precedent, Universităţii Bucureşti i se suprimă 60 de locuri la licenţă, 335 de locuri la master şi 56 de locuri la doctorat. Pe de altă parte, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, încadrată de ARACIS la încredere limitată atât în 2013, cât şi 2015, primeşte cu 30 locuri mai mult ca anul trecut. "În total, celor patru universităţi din Consorţiul "Universitaria", cele mai vechi şi probabil cele mai performante din ţară, care nu au semnat scrisoarea de susţinere pentru ministrul Popa, li se suprimă aproximativ 1000 de locuri la cele trei cicluri de studii", se arată în textul moţiunii simple.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici