Motivare: Kovesi nu a primit grad de Procuror General deoarece a confundat numirea în funcţii cu promovarea

Procurorii CSM arată că au respins cererea Laurei Codruţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional aferent PÎCCJ deoarece a invocat funcţiile de conducere de la DNA şi PÎCCJ pe care le-a deţinut. Secţia spune că ea a fost numită în funcţii, procedură diferită de promovările la aceste parchete.

6557 afișări
Imaginea articolului Motivare: Kovesi nu a primit grad de Procuror General deoarece a confundat numirea în funcţii cu promovarea

Motivare: Kovesi nu a primit grad de Procuror General deoarece a confundat numirea în funcţii cu promovarea

În motivarea cererii sale, Laura Codruţa Kovesi a spus că în perioada 2006-2018 a fost procuror general (6 ani) şi procuror-şef al DNA (5 ani), funcţii care pot reprezenta motive pentru a-i fi acordat gradul profesional aferent Parchetului General.

„Astfel prin faptul că a deţinut timp de 11 ani aceste funcţii în cadrul PÎCCJ şi având în vedere practica constantă anterioară a CSM în cazul procurorilor care au deţinut funcţii de conducere în PÎCCJ, dar şi practica ÎCCJ în materie, doamna procuror a apreciat că îi poate fi recunoscut gradul profesional corespunzător PÎCCJ pentru a aplicare unitară a dispoziţiilor legale şi pentru a nu se crea situaţii de discriminare pentru procurorii aflaţi în aceeaşi situaţie”, arată procurorii CSM, în motivarea deciziei din 6 noiembrie.

Însă Secţia pentru procurori a apreciat că, potrivit articolului 56 din Legea 303/2004, atunci când un şef de parchet este revocat din funcţiile de conducere, „revine la parchetele de unde provine”.

„Secţia pentru procurori observă că această dispoziţie legală este una imperativă, formularea folosită nefiind una supletivă, de tipul „pot reveni”. (...) În opinia Secţiei pentru procurori, dobândirea de iure a unui grad profesional de către un procuror numit într-o funcţie de conducere la un parchet ierarhic superior ar fi trebuit stipulată în mod expres de legiuitor. Asfel, în lipsa unei dispoziţii normative exprese, calificarea voinţei legiuitorului drept o prezumţie în acest sens nu are temei”, se mai arată în document.

Potrivit procurorilor, promovarea în funcţii de execuţie şi obţinerea unui grad profesional superior cu un caracter permanent „reprezintă un drept câştigat cu caracter definitiv în evoluţia carierei profesionale a unui magistrat, spre deosebire de numirea într-o funcţie de conducere, care este temporară”.

„Numirea procurorilor în funcţii de conducere în cadrul PÎCCJ/DNA nu trebuie confundată cu o promovare a acestora la unităţile de parchet respective, întrucât legea face distincţie între noţiunile de promovare şi numire, pentru fiecare în parte fiind prevăzute proceduri distincte. Secţia constată că practica recentă a CSM şi a ÎCCJ este în sensul respingerii cererilor de recunoaştere a gradului profesional corespunzător PÎCCJ. (...) Astfel că invocarea practicii anterioare de către doamna procuror Laura Codruţa Kovesi nu poate fundamenta o soluţie de admitere”, mai arată procurorii CSM.

Procurorii CSM au respins, în luna noiembrie, cererea Laurei Codruţa Kovesi de a-i fi recunoscut gradul profesional aferent Parchetului General. Procurorul Laura Codruţa Kovesi are grad procuror de parchet de tribunal.

După ce a fost revocată din funcţia de şef al DNA, procurorul general, Augustin Lazăr, a decis delegarea sa în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând de 11 iulie 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici