MS: Decizia privind medicii experţi vizează atestatul pentru funcţie, nu cel de liberă practică

Consiliul Superior de Expertiză Medicală a primit, prin modificările aprobate miercuri de Guvern, dreptul de a retrage sau suspenda atestatul pentru exercitarea funcţiei de medic expert, şi nu cel de liberă practică, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore.

177 afișări
Imaginea articolului MS: Decizia privind medicii experţi vizează atestatul pentru funcţie, nu cel de liberă practică

MS: Decizia privind medicii experţi vizează atestatul pentru funcţie, nu cel de liberă practică (Imagine: Mediafax Foto)

"Atestatul pentru exercitarea funcţiei de medic expert este un document distinct, eliberat de Consiliul Superior de Expertiză Medicală pentru medicii care fac parte din comisiile care judecă dosarele de pensionare pe caz de boală", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS).

Oana Grigore a precizat că în nicio formă a proiectului de HG nu s-a discutat despre atestatul de liberă practică, ce este eliberat de Colegiul Medicilor din România.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, că dreptul de liberă practică al medicilor care semnează fără justificare dosare de pensionare pe caz de boală poate fi ridicat doar de Colegiul Medicilor, el adăugând că nicio altă autoritate nu are acest drept.

Vasile Astărăstoae a spus că dosarele de pensionare în cazul cărora autorităţile ar fi constatat că au fost încheiate fără justificare de către medici vor fi înaintate Colegiului Medicilor, care va decide, în funcţie de gravitatea faptelor, măsurile care se impun asupra cadrelor medicale respective.

"Dosarele vor fi înaintate Colegiului Medicilor, pentru că doar noi ne putem pronunţa asupra dreptului de liberă practică. Nicio altă instituţie nu are acest drept. Am înţeles că cei de la Guvern ar fi revenit, iar în hotărârea Executivului se precizează clar acest lucru. În orice caz, dacă Guvernul spune că pământul trebuie să fie plat, asta nu înseamnă că aşa va şi fi", a precizat şeful CMR.

Surse oficiale declarau, miercuri, că medicii care vor semna dosare de pensionare pe caz de boală în cazul cărora se constată însă ulterior că sunt încheiate fără justificare vor rămâne fără drept de liberă practică.

Executivul a transmis ulterior un comunicat în care a anunţat că a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă, pentru a combate pensionările frauduloase de invaliditate.

"Decizia a fost luată în condiţiile în care din cele 142.240 de dosare verificate până în prezent, s-a constatat că 1.711 de persoane nu obţinuseră acest drept în mod legal şi, prin urmare, şi-au pierdut pensia", a precizat Guvernul într-un comunicat de presă.

În cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă funcţionează comisiile de avizare şi control ale dosarelor medicale pentru pensie de invaliditate, Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, precum şi Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă.

Prin noile modificări, Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă va avea inclusiv competenţa de a propune directorului general al institutului şi, după caz, directorului executiv al casei teritoriale de pensii sancţionarea medicilor experţi ai asigurărilor sociale pentru abateri privind nerespectarea criteriilor medicale şi a normelor metodologice referitoare la încadrarea în grade de invaliditate.

Consiliul Superior poate sesiza Colegiul Medicilor în situaţiile de încălcare gravă a normelor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de medic. Pentru a putea realiza cu mai mare acurateţe şi în mod unitar controlul încadrării în grade de invaliditate, precum şi pentru a diminua situaţiile în care deciziile de încadrare sunt emise fără a ţine seama de domiciliu, prin apelarea subiectivă la anumiţi medici experţi ai asigurărilor sociale, se reglementează stabilirea obligatorie a arondării teritoriale a serviciilor şi a cabinetelor de expertiză medicală din fiecare judeţ, respectiv din municipiului Bucureşti, arată Guvernul.

În cadrul caselor teritoriale de pensii pot fi înfiinţate comisii de avizare şi verificare constituite din medici experţi ai asigurărilor sociale în vederea derulării unor acţiuni de control având ca obiect corectitudinea încadrării în grade de invaliditate.

De asemenea, s-au stabilit atribuţiile comisiilor de avizare şi control din cadrul institutului, în vederea eliminării posibilităţilor facile de pensionare pe motiv de invaliditate.

Comisiei Superioare de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul institutului i-au fost atribuite competenţe sporite şi va putea analiza şi aviza din punct de vedere medical şi metodologic cazurile propuse spre soluţionare, va putea reexpertiza cazurile înaintate spre soluţionare de către comisiile de avizare şi control.

Comisia va putea soluţiona şi contestaţiile depuse împotriva deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă emise de comisiile de avizare şi control.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici