MS, despre amenda CNCD: Nu avem bază legală pentru un ghid privind dreptul hipoacuzicilor la permis

Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că nu există o bază legală pentru a fi elaborat un ghid pentru respectarea dreptului persoanelor cu deficienţe de auz de a obţine avizul medical pentru permisul de conducere, după ce CNCD i-a aplicat o amendă de 2.000 de lei pentru discriminarea hipoacuzicilor.

409 afișări
Imaginea articolului MS, despre amenda CNCD: Nu avem bază legală pentru un ghid privind dreptul hipoacuzicilor la permis

MS, despre amenda CNCD: Nu avem bază legală pentru un ghid privind dreptul hipoacuzicilor la permis (Imagine: Shutterstock)

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat, pe 17 septembrie, Ministerul Sănătăţii pentru discriminarea hipoacuzicilor, prin aceea că Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul nu precizează în ce condiţii persoanele cu deficienţe de auz pot primi avizul medical pentru permis.

La capitolul "Auzul", actul normativ nu prevede decât că "permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau conducătorii auto din grupa 2 (şoferii profesionişti - categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E, n.r.) numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate" şi că "se acordă o atenţie deosebită examinării medicale", fără a se face vreo precizare în ceea ce-i priveşte pe cei care vor să obţină sau să-şi reînnoiască permisul pentru categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE.

Astfel, consideră Ministerul Sănătăţii, respectivul ordin "nu aduce prejudicii şi nici nu produce discriminarea persoanelor cu deficienţe auditive care pot dobândi calitatea de conducător auto pentru grupa 1, adică pentru conducători amatori, în aceleaşi condiţii ca toate celelalte categorii de persoane", potrivit unui răspuns al instituţiei la solicitarea MEDIAFAX.

Pe de altă parte, CNCD a fost sesizat în ianuarie anul trecut, de Asociaţia Naţională a Surzilor din România, de faptul că persoanelor cu deficienţe de auz le era refuzat, din cauza acestor deficienţe, avizul medical necesar pentru obţinerea permisului de conducere pentru şoferi amatori, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele consiliului Csaba Asztalos.

Consiliul a sancţionat, tot anul trecut, Ministerul Sănătăţii cu avertisment şi i-a recomandat să elaboreze un ghid de interpretare pentru Normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, astfel încât acordarea avizului medical persoanelor hipoacuzice să nu fie la latitudinea spitalului, ci să fie reglementată în funcţie de severitatea deficienţei.

Întrucât, după nouă luni, ministerul nu a făcut acest lucru şi nu a modificat ordinul, a fost sancţionat din nou de CNCD, cu amendă de 2.000 de lei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au mai precizat, pentru MEDIAFAX, că, "în ceea ce priveşte elaborarea de ghiduri cu privire la respectarea drepturilor persoanelor cu deficienţe de auz pentru a dobândi calitatea de conducător, un asemenea material are un caracter de recomandare şi nu poate fi elaborat de către autorităţi deoarece nu există un cadru legal (nu există o bază legală) în acest sens".

"Aceste aspecte au fost communicate, într-o corespondenţă, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ministerul Sănătăţii va analiza speţa în cauză după ce primeşte comunicarea oficială din partea CNCD legată de această situaţie", se mai arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici