MS: Fata de 11 ani poate face avort

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vlad Iliescu, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că fata de 11 ani, cu sarcină de 20 de săptămâni în evoluţie, poate face avort conform legislaţiei române în vigoare.

187 afișări
Imaginea articolului MS: Fata de 11 ani poate face avort

MS: Fata de 11 ani poate face avort (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit oficialului MS, fata de 11 ani poate face avort, conform legislaţiei române în vigoare, întrucât este copil, victima unui abuz sexual şi, mai mult, există riscuri majore pentru sănătatea mintală a acesteia în cazul evoluţiei la termen a sarcinii.

Legislaţia în vigoare - articolului 2, alineatul 3 din Legea 272/2004, articolului 26 din Legea 46/2003 şi alineatul 6, litera a din articolul 185 Cod penal - permite întreruperea cursului sarcinii pentru următoarele motive: gravida este copil, victima unui abuz sexual, există riscuri majore pentru sănătatea mintală a gravidei în cazul evoluţiei la termen a sarcinii, incapacitatea psihologică a gravidei de a îndeplini rolul de mamă, se arată în raportul Comisiei interministeriale, care a analizat cazul fetei însărcinate din Neamţ.

"La cererea părinţilor şi cu consimţământul al acestora, ascultând opinia copilului (conform alineatului 2, al articolului 2 din Legea 272/2004), comisia consideră că se poate întrerupe cursul sarcinii într-un serviciu de specialitate calificat. Comisia recomandă consilierea psihologică a copilului şi a familiei. De asemenea, comisia propune actualizarea şi clarificarea legislaţiei secundare referitoare la întreruperea cursului sarcinii în situaţii de excepţie printr-un ordin comun al autorităţilor competente", notează raportul comisiei.

Comisia a fost condusă de secretarul de stat din Ministrul Sănătăţii Publice Vlad Iliescu, în calitate de preşedinte.

Membri comisiei au fost consilier juridic Gabriela Angheloiu - director în Ministerul Sănătăţii Publice, prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie Filantropia, Bucureşti, prof. dr. Bogdan Marinescu - Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu", Bucureşti, prof. dr. Dumitru Orăşeanu - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti, conf. dr. Silvia Stoicescu - Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu" Bucureşti, prof. dr. Constantin Oancea - Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia" Bucureşti, prof. dr. Vladimir Beliş - Institutul Naţional de Medicină Legală, lector dr. Bogdan Ion - Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Theodora Bertzi - secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Gabriel Tănăsescu - secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Gabriella Tonk - subsecretar de stat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi cons. jr. Marcela Dumitraş - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Comisia a analizat situaţia copilului VAF în vârstă de 11 ani, din judetul Neamţ, gravidă, cu sarcină de 20 de săptămâni în evoluţie, propunerea măsurilor care se impun pentru soluţionarea acestui caz, dar şi stabilirea procedurilor care trebuie urmate în situaţia sarcinilor survenite accidental sau ca urmare a violului sau incestului la minore.

Pentru rezolvarea acestui caz, comisia a analizat mai întâi raportul întocmit de medicii din Piatra Neamţ, întrucât, la începutul lunii iunie, copilul în vârstă de 11 ani, împreună cu familia, s-a prezentat la secţia de medicină legală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ pentru stabilirea diagnosticului de sarcină şi, eventual, a abuzului sexual.

Minora a fost îndrumată pentru consult de obstetrică-ginecologie în Ambulatoriul integrat al SJU Piatra Neamţ, precum şi pentru consult psihologic şi psihiatric. Prin certificatul medico-legal eliberat de către medicul de specialitate în data de 4 iunie, "s-a constatat că minora este victima unui abuz sexual" (ţinând seama de vârsta copilului, vârsta la care acesta era lipsit de discernământ), iar părinţii solicită întreruperea cursului sarcinii, potrivit actului.
Specialistul de la cabinetul de obstetrică-ginecologie din ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă a stabilit diagnosticul sarcină 17 săptămâni în evoluţie, iar medicului pediatru - "fetiţă de 11 ani cu sarcină în evoluţie, imatură neuro-endocrin, menţinerea sarcinii punând în pericol viaţa pacientei". "Se recomandă întreruperea cursului sarcinii, conform doleanţelor părinţilo", notează medicul pediatru. Chiar dacă diagnosticul «abuz sexual» - contestându-se o sarcină în evoluţie şi recomandându-se întreruperea sarcinii, conform doleanţelor părinţilor - pare foarte clar, în final specialiştii din Piatra Neamţ nu mai fac avortul şi preferă să recomande o evaluare complexă de specialitate şi consult interdisciplinar (endocrinologie, pediatrie, psihiatrie şi obstetrică-ginecologie) într-o clinică universitară.

Astfel, pacienta a fost transferată, în 19 iunie, cu diagnsoticul sarcină 20 săptămâni în evoluţie, abuz sexual, la Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie "Cuza Vodă" Iaşi unde se stabileşte diagnosticul sarcină 20 săptămâni în evoluţie. Examenul clinico-biologic de la internare este în limite normale, iar ecografia fetală efectuată confirmă vârsta gestaţională şi evolutivitatea sarcinii.

Comisia de Etică din cadrul Spitalului Clinic Obstetrică-Ginecologie "Cuza-Vodă" Iaşi, întrunită o zi mai târziu, consideră că - în conformitate cu Codul penal, articolul 185, alineatul 6, litera a - nu există indicaţii de întrerupere a cursului sarcinii şi spune că sarcina va fi supravegheată de medicul specialist obstetrician din cadrul Maternităţii Piatra-Neamţ. Atât fata cât şi familia ei cer cu insistenţă avortul. Cazul a ajuns în atenţia Ministerului Sănătăţii în urma unui raprot al MMFES de evaluare întocmit ca urmare a deplasărilor la domiciliul familiei a unei echipe interdisciplinare din cadrul DGASPC Neamţ şi a Primăriei. Ancheta socială a arătat că minora are ambii părinţi. Familia locuieşte în mediul rural într-un imobil proprietate personală, compus din două camere şi dependinţe, iar veniturile sunt asigurate din transportul vitelor şi al materialului lemnos. Mai mult, chiar familia are o relaţie bună cu Biserica. Copila are o relaţie foarte bună cu familia care o susţine în toate deciziile privitoare la sarcină, notează comisia.

Pornind de la aceste date, reprezentanţii Comisiei de Obstetrică-Ginecologie a MSP au apreciat că dezvoltarea somatică a minorei este armonioasă şi corespunzatoare vârstei, sarcina, până acum, fiind în parametri normali şi ar putea continua, dar este o sarcină cu risc obstetrical crescut atât pentru mamă, cât şi pentru făt.

Reprezentantul Comisiei de psihiatrie şi psihiatrie pediatrică a MSP a spus că riscurile de afectare sunt imediate şi pe termen lung, determinate atât de abuzul sexual, cât şi de vârsta extrem de mică la care minora a fost supusă abuzului şi a unei sarcini nedorite. Sarcina periclitează grav sănătatea mintală a fetiţei aflată în imposibilitate de a se apăra şi creează premisele unor tulburări psihice durabile, determinate de trauma psihică a violului şi a incestului, stigmatizarea socială, marginalizare şi de incapacitatea fizică şi psihică de a exercita funcţiile de mamă. Riscurile psihiatrice majore imediate şi îndelungate constau în depresie, suicid, stări psihotice, dezadaptare socială. În acest sens, medicul psihiatru recomandă întreruperea cursului sarcinii, având în vedere riscul major de afectare a sănătăţii mintale.

Şi reprezentanţii comisiei de pediatrie şi neonatologie au recomandat întreruperea cursului sarcinii având în vedere imaturitatea psihologică a copilului în exercitarea atribuţiilor de mamă.

Analizat din puct de vedere legal cazul se prezintă astfel: Convenţia ONU privind drepturile copilului ratificată prin Legea 18/1991 precum şi Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin art. 2, alin. 3, statuează că interesul superior al copilului prevalează în toate demersurile şi deciziile care îl privesc, se arată în raportul Comisiei interministeriale, care a analizat cazul fetei însărcinate din Neamţ.
Legea 46/2003 privind drepturilor pacientului, prin art. 26, stabileşte că dreptul femeii la viaţă prevalează în cazul în care sarcina reprezintă un factor de risc major pentru viaţa mamei.

Codul penal, prin articolul 185, alin. 6- lit. a, referitor la provocarea ilegală a avortului stipulează că nu se pedepseşte intreruperea cursului sarcinii efectuată de medic peste 14 săptămâni, dacă aceasta este necesară pentru a salva viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a femeii însărcinate de la un pericol grav şi iminent şi care nu putea fi înlăturat altfel.

În aceste condiţii, Comisia consideră că minora poate solicita întreruperea sarcinii.

Riscul menţinerii sarcinii fetei, la fel de mare ca cel al întreruperii acesteia

Riscul de a menţine sarcina fetei de 11 ani este la fel de mare ca cel al întreruperii acesteia, totuşi, în susţinerea ideii de avort a "cântărit greu" punctul de vedere ale comisiei de psihiatrie pediatrică care spune că sarcina periclitează sănătatea mintală a fetiţei, potrivit comisiei MS.

Din punct de vedere al sănătătăţii mintale, reprezentantul Comisiei de psihiatrie şi psihiatrie pediatrică a Ministerului Sănătăţii (MS) consideră că riscurile de afectare sunt imediate şi pe termen lung, determinate atât de abuzul sexual pe care l-a suferit fata cât şi de vârsta extrem de mică la care minora a fost supusă abuzului şi unei sarcini nedorite.

Continuarea sarcinii ar reprezenta permanentizarea efectelor nocive ale abuzului sexual incestuos cu consecinţe îndelungate asupra mamei şi copilului rezultat.

Sarcina periclitează grav sănătatea mintală a fetiţei aflată în imposibilitate de a se apară şi creează premisele unor tulburari psihice durabile, determinate de trauma psihică a violului şi a incestului, stigmatizarea socială, marginalizare şi de incapacitatea fizică şi psihică de a exercita funcţiile de mamă, potrivit comisiei MS. 

Riscurile majore imediate şi îndelungate de îmbolnavire psihică, deosebit de ridicate, sunt reprezentate de reacţia posttraumatică la stres, depresie, suicid, stări  psihotice, dezadaptare socială. În acest sens, medicul psihiatru recomandă întreruperea cursului sarcinii, având în vedere riscul major de afectare a sănătăţii mintale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici