MS în alertă: 154 de cazuri de meningită virală

Ministerul Sănătăţii a intrat în alertă după ce, în ultima lună, au fost 154 cazuri de meningită acută de etiologie virală, cea mai afectată fiind grupa de vârstă 5-30 ani, boala fiind cauzată de scăldatul în ape neavizate sanitar, lipsa unei igiene elementare, cât şi necurăţarea gunoaielor.

1 afișare
Imaginea articolului MS în alertă: 154 de cazuri de meningită virală

MS în alertă: 154 de cazuri de meningită virală

Potrivit directorului general în MSP Rodica Costinea, în cadrul supravegherii neuroinfecţiei cu virus West Nile, organizată anual în perioada mai-octombrie într-un numar de 19 judeţe considerate la risc, respectiv Alba, Argeş,Brăila, Buzău, Calaraşi, Constaţta, Dolj, Damboviţa, Ilfov, Ialomiţa, Galaţi,Giurgiu, Mureş, Sibiu, Prahova, Tulcea, Teleorman, Olt şi municipiul Bucureşti s-a observat o creştere a numărului de cazuri raportate ca suspecte de meningită acută de etiologie virală. Astfel, se remarcă o creştere a numărului de cazuri suspecte raportate începând cu 25 iunie-1 iulie, când au fost 49 de bolnavi. O săptămână mai târziu au fost înregistrate 52 de cazuri, iar în săptămâna 9-15 iulie alte 53, a mai spus Costinea.

În mod curent, aceste cazuri sunt investigate pentru etiololgia de meningită cu virus West Nile, cel transmis prin înţepătura ţânţarului. Deoarece toate cazurile au fost negative pentru West Nile, specialiştii au emis ipoteza că, în aceste cazuri, meningita ar putea fi cauzată de alte virusuri.

Investigaţiile au arătat că virusul responsabil este ''echo4", care în mod frecvent nu ar trebui să provoace meningită", a declarat medicul Adrian Streinu Cercel.

Medicul a precizat că, epidemiologic, cazurile nu au legatură între ele, deci se exclude transmiterea de la om la om şi a apărut, cel mai frecvent, la grupa de vârstă 5-30 de ani. Specialiştii au analizat posibilii factori de risc, precum îmbăierea în locuri neavizate sanitar, care în corelaţie cu circulaţia mai intensă a enterovirusurilor în sezonul estival şi prezenţa acestora în apele de suprafata au sugerat specialiştilor prezenţa unei posibile etiologii enterovirale.

Primele rezultate de laborator realizate la Institutul Cantacuzino a pus în evidenţă virusului echo4. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Judeţele Prahova, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov şi municipiul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici