Mureş: Administratori de firme trimişi în judecată într-un dosar de fraudă mare cu fonduri europene

Mai multe persoane, între care 3 administratori de firme şi un consilier la Direcţia de Pescuit Braşov, au fost trimise în judecată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene şi evaziune fiscală în care prejudiciul depăşeşte 5 milioane de lei.

300 afișări
Imaginea articolului Mureş: Administratori de firme trimişi în judecată într-un dosar de fraudă mare cu fonduri europene

Mureş: Administratori de firme trimişi în judecată într-un dosar de fraudă mare cu fonduri europene

Procurorii DNA Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Galfalvy Zoltan, administrator al SC Hidroizolaţii SRL Târgu Mureş, a administratorilor unor firme, Kontes Lorand şi Ciuraru Janos, a lui Mihalca George Liviu, consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Braşov din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dar şi a lui Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer.

Procurorii susţin că, în octombrie 2014, Galfalvy Zoltan, Kontes Lorand şi Ciuraru Janos au constituit un grup infracţional organizat care şi-a desfăşurat activitatea până în luna februarie 2016, acţionând în mod coordonat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene.

În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit şi de inculpaţii Fabian Levente şi Fodor Vilmos Elemer.

Concret, în aprilie 2014, Galfalvy Zoltan, în calitate de administrator al SC Hidroizolaţii SRL, a încheiat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un contract de finanţare nerambursabilă, valabil şi în prezent, având ca obiect “Creşterea în sistem superintensiv a somnului african şi procesarea acestuia”, valoarea proiectului depăşin 10 milioane de lei.

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalţi membri ai grupului infracţional, a depus, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentaţiei, facturi fiscale, ştiind că acestea reprezintă cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale.

Ca urmarea a acestei conduite infracţionale, SC Hidroizolaţii SRL a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 1.816.620,46 lei (din totalul sumei de 2.862.422,43 lei primită din bugetul UE+finanţare din bugetul naţional) care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă.

În aceeaşi perioadă, Galfalvy Zoltan a determinat-o pe contabila S.C. Hidroizolaţii S.R.L. să înregistreze în evidentele firmei, fără vinovăţie, 19 de facturi fiscale, reprezentând cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 8.961.864 lei.

”Ulterior, o parte din sumele de bani obţinute în acest mod au fost transferate succesiv în conturile unor societăţi cu comportament tip fantomă şi retrase ulterior în numerar, de la ATM–uri de către inculpatul Fabian Levente. După ce aceste sume i-au fost predate inculpatului Galfalvy Zoltan, prin intermediul inculpatului Fodor Vilmos Elemer, Galfalvy Zoltan le-a reintrodus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operaţiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă şi depunerea în contul S.C. Hidroizolaţii S.R.L. cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociaţi (Galfalvy Zoltan şi o altă persoană). La data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare şi nealimentare în valoare totală de 390 lei inculpatului Mihalca George Liviu, în calitate de consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Braşov din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în legătură cu îndeplinirea, de către acesta, a atribuţiilor privind verificarea şi avizarea documentaţiei depuse pentru proiectul respectiv precum şi monitorizarea proiectului şi verificarea lucrărilor executate la punctul de lucru al S.C. Hidroizolaţii S.R.L.”, arată DNA.

În ianuarie 2016, Galfalvy Zoltan a ajutat S.C. Hidroizolaţii S.R.L. la întocmirea cu rea credinţă, prin intermediul contabilei Cioban Alina, a decontului de TVA aferent lunii decembrie 2015, prin care societatea a solicitat fără drept de la bugetul statului suma de 1.690.162 lei, cu titlu de rambursare de TVA. Această acţiune nu şi-a produs efectul întrucât, în urma controlului efectuat de către reprezentanţii ANAF - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş, a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile, conturi bancare, ce aparţin inculpaţilor.

Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 3.100.695 lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.862.422,43 lei, reprezentând prejudiciu ca urmare a infracţiunii de obţinere pe nedrept de fonduri europene.

Faţă de suspectul Demeter Attila procurorii au dispus disjungerea şi declinarea cauzei în vederea efectuării urmării penale de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureş, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici