Mureş: Sanlacta, amendată pentru securitatea în muncă, condiţiile de igienă sunt însă corespunzătoare

Fabrica de produse lactate Sanlacta din Sântana de Mureş a fost amendată de inspectorii de muncă, însă reprezentanţii DSP şi ai DSVSA Mureş au constatat că starea igienico-sanitară a fabricii de procesare a laptelui este corespunzătoare.

1343 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Prefectura Mureş, echipa mixtă de control constituită în urma memoriului trimis de actuali şi foşti angajaţi ai Sanlacta a făcut verificări la fabrică, în perioada 2-5 martie, iar fiecare instituţie de control a întocmit apoi note de constatare.

Astfel, conform raportului Inspectoratului Teritorial de Muncă, societatea nu respectă un articol din Codul Muncii privind durata maximă legală a timpului de lucru, are întârzieri de două-trei zile la achitarea salariilor şi a angajat personal necalificat pe meserii calificate.

Conform sursei citate, societatea nu acordă repaus săptămânal şi nu respectă un articol care prevede că, excepţional, repausul săptămânal se acordă cumulat după o activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea ITM şi cu acordul sindicatului sau al reprezentanţilor salariaţilor".

Din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, sursa citată menţionează că s-a constatat lipsa apărătorilor de protecţie la o maşină de ambalat pachete, controlul medical periodic nu s-a făcut în termenul prevăzut şi nu a fost consemnat în fişele individuale de instructaj privind securitatea şi sănătatea în muncă, iar procesul-verbal de întrunire a Comitetului de securitate şi sănătate în muncă nu a fost transmis la ITM Mureş.

Conform sursei citate, au fost dispuse măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor, în anumite termene, societatea fiind amendată cu suma totală de 9.500 de lei.

Pe de altă parte, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Mureş au constatat că starea igienico-sanitară a fabricii de procesare a laptelui este corespunzătoare, personalul poartă echipament de protecţie şi sunt proceduri scrise pentru operaţiunile de spălare şi dezinfecţie a spaţiilor, a utilajelor şi a ustensilelor. În plus, unitatea are materiale şi substanţe de spălare şi dezinfecţie, are contract cu o firmă specializată în dezinsecţie şi deratizare, iar manipularea alimentelor se face cu respectarea normelor de igienă, se arată în raportul DSP Mureş.

Din raportul Direcţiei SVSA reiese că starea generală de igienă este corespunzătoare, deşi există mici nereguli. Astfel, s-au constatat "zone de exfoliere" la părţile exterioare ale unor maşini de ambalat, care nu vin în contact cu produsele, dar materia primă şi produsele finite sunt depozitate corespunzător, nefiind găsite produse cu termen de valabilitate expirat, iar modul de inscripţionare a ambalajelor nu permite ştergerea şi reinscripţionarea unei alte date.

Potrivit sursei citate, au fost prelevate probe din produsele finite pentru verificarea în parametri microbiologici, stabilirea prospeţimii şi salubrităţii produselor, rezultatul analizelor de laborator urmând a fi comunicat, iar inspectorii DSVSA Mureş au dat termen 14 zile pentru remedierea deficienţelor la maşinile de ambalat.

Conform notei Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş, inspectorii au constatat că pentru unt nu se menţionează dacă valabilitatea este de 30 de zile de la data ambalării sau de la fabricaţie şi sunt deficienţe de etichetare la iaurtul destinat programului "Cornul şi laptele", societatea primind avertisment.

Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu nu a constatat nereguli la gestionarea apelor uzate a deşeurilor şi a substanţelor chimice periculoase.

Corpul de control al prefectului a dispus ca instituţiile cu atribuţii de control să urmărească aplicarea măsurilor stabilite şi să informeze Prefectura.

Administratorul societăţii Sanlacta, Marian Cornaciu, a precizat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că a plătit amenzile stabilite şi nu le va contesta, subliniind că se bucură că în urma controlului nu s-au confirmat acuzaţiile legate de igiena precară a fabricării lactatelor.

"Nu am închis linia de brânză, am pus doar apărătorile de protecţie la maşini. Am primit amendă 1.500 de lei pentru nerespectarea a două zile continue libere după program prelungit şi pentru plata cu întârziere a salariilor. Asta s-a întâmplat fiindcă n-am încasat nici noi. De asemenea, am primit amendă 8.000 de lei pentru problema cu apărătorile de protecţie de la maşină. N-am contestat, am plătit. Sunt mulţumit că, din punctul de vedere al calităţii produselor, nu e niciun fel de problemă", a spus Cornaciu.

Referitor la cei trei muncitori a căror concediere a coincis cu înaintarea memoriului împotriva Sanlacta la Prefectura Mureş, Cornaciu a precizat că aceştia au în prezent contractele de muncă suspendate.

"Acum au contractele muncă suspendate, cum se procedează conform legii, sunt în cercetare disciplinară pentru pagube, că au stricat cutii cu lapte. Nu pentru memoriu, Doamne fereşte, memoriul l-a scris sindicatul", a susţinut el.

Angajaţi şi foşti angajaţi de la societatea de lactate Sanlacta din Mureş au reclamat, într-un memoriu transmis Prefecturii, la începutul lunii martie, condiţiile improprii de fabricare a produselor, iar pe directorul Maria Berindei l-au acuzat de comportament dictatorial, astfel că prefectul a dispus un control la această fabrică.

Conducerea societăţii a respins atunci acuzaţiile, susţinând că produsele respectă toate normele igienico-sanitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici