Năstase, plângere faţă de ISC: Inspectoratul a omis să comunice şi că a refuzat primirea banilor

Adrian Năstase a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că ar fi denaturat realitatea prin faptul că nu a arătat într-un comunicat de presă şi că instituţia a refuzat să primească banii stabiliţi de instanţă ca parte a sa din prejudiciul stabilit în dosarul "Trofeul calităţii".

463 afișări
Imaginea articolului Năstase, plângere faţă de ISC: Inspectoratul a omis să comunice şi că a refuzat primirea banilor

Adrian Năstase (Imagine: Bogdan maran/Mediafax Foto)

Dosarul, care are ca obiect "obligaţie de a face cereri privind apărarea drepturilor nepatrimoniale", a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5 în 23 aprilie. Primul termen de judecată a fost stabilit în 30 aprilie, atunci instanţa amânând discuţiile pentru 4 iunie.

Fostul premier Adrian Năstase arată în cererea de chemare în judecată că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) i-a afectat imaginea prin informaţiile pe care le-a transmis printr-un comunicat de presă din 13 februarie, în care se arăta, printre altele, că fostul premier refuză să plătească suma de bani stabilită de instanţă ca daune în dosarul "Trofeul calităţii".

Năstase a cerut Judecătoriei Sectorului 5 obligarea ISC să dezmintă comunicatul din 13 februarie, să oprească publicarea acestuia în viitor, să publice un comunicat de presă în care să prezente situaţia de fapt reală şi, totodată, să publice hotărârea ce urmeză să fie pronunţată în cauză.

În plângerea adresată instanţei, Adrian Năstase susţine că, în februarie, reprezentanţii ISC au arătat în mod nereal faptul că nu a vrut să plătească suma de peste 3,3 milioane de lei, reprezentând partea sa din prejudiciul stabilit în dosarul "Trofeul calităţii".

Năstase a precizat că el şi-a exprimat dorinţa de a plăti suma de bani încă din 7 februarie, dar nu a putut din cauza refuzului ISC de a o primi.

"Referirea în comunicatul de presă la inexistenţa unui refuz al ISC de a primi banii reprezintă o denaturare a realităţii prin omisiune, deoarece din actul nenumit (comunicat de executorul judecătoresc familiei Năstase la 8 februarie, n.r.) rezultă exact contrariul, executorul judecătoresc, «în numele şi pentru ISC», arată expres că ISC «stăruie în recuperarea pe calea executării silite a întregii creanţe stabilite prin titlu executoriu» şi că ISC «nu doreşte să răspundă notificării dvs şi doreşte continuarea executării silite»", arată Năstase în acţiunea depusă la Judecătoria Sectorului 5.

Acesta menţionează în acţiune că prin prezentarea nereală a situaţiei de fapt în comunicatul de presă şi a faptului că ISC nu a menţionat că instituţia a refuzat iniţial să primească banii i-au fost afectate demnitatea, onoarea şi reputaţia.

"Concluzia diferită decurgând din menţiunea nereală a refuzului de colaborare este că subsemnatul ar fi solicitat ISC datele de identificare în vederea efectuării plăţii pentru ca apoi să refuz să nu plătesc debitul, ceea ce mă vatămă evident prin lezarea demnităţii, creând impresia unei rele credinţe din partea subsemnatului", arată Năstase în acţiunea depusă la instanţă.

Fostul premier a mai arătat că "orice persoană este în drept să ceară dezminţirea informaţiei care îi lezează onoarea, demnitatea sau reputaţia dacă cel care a răspândit această informaţie nu dovedeşte că ea corespunde realităţii".

De asemenea, Adrian Năstase a cerut instanţei proba cu interogatoriu şi a solicitat ca reprezentanţii ISC să răspundă la 14 întrebări referitoare la documentele pe care le-au primit de la mandatarii lui, motivele pentru care instituţia a dat comunicatul de presă şi pentru care ISC nu a menţionat în acel document că a refuzat să primească banii.

Judecătoria Sectorului 1 a admis în 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii de încuviinţare a executării silite a lui Adrian Năstase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul total din dosarul "Trofeul calităţii", decizia fiind definitivă.

"Admite cererea de încuviinţare a executării silite formulată de BEJ Timnea Vicenţiu-Pascal împotriva debitorului Năstase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat în Construcţii. Încuviinţează executarea silită ce urmează a se efectua în circumscripţia teritorială a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, potrivit art. 3711 alin. 3 C.proc.civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei, datorată de debitor în temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentinţa penală nr. 176/30.01.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală în dosar nr. 514/1/2009, rămasă definitivă prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători în dosar nr. 2470/1/2012, precum şi pentru cheltuielile de executare. Fără cale de atac, conform art. 3731 C.proc.civ.", se arăta în decizia Judecătoriei Sectorului 1.

Adrian Năstase a notificat, în 7 februarie, prin intermediul avocaţilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii cu privire la faptul că va plăti 760.000 de euro din prejudiciul calculat în dosarul "Trofeul calităţii", declara atunci avocatul acestuia, Ion Cazacu. Avocatul precizat că, la momentul trimiterii notificării, nu începuse procedura de executare silită dispusă de Judecătoria Sectorului 1 în cazul lui Năstase.

Cazacu arăta că Năstase este pregătit în orice moment să achite cei peste 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat în Construcţii, dar instituţia nu a dat contul în care să fie viraţi aceşti bani.

Ulterior, în 14 februarie, avocatul Ion Cazacu declara că ISC a transmis un număr de cont în care fostul premier să depună cei peste 3,3 milioane de lei.

În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată în dosarul "Trofeul calităţii".

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Prejudiciul total din dosarul "Trofeul calităţii" a fost stabilit la aproximativ 6,4 milioane de lei (peste 1,4 milioane de euro), instanţa stabilind ca toţi inculpaţii din dosar să plătească această sumă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici