Neamţ: 49 firme disponibilizează peste 1.400 de angajaţi

Un număr de 49 de firme din judeţul Neamţ urmează să concedieze 1.419 salariaţi până în luna martie, cei mai mulţi dintre aceştia fiind disponibilizaţi de la Mecanica Ceahlău SA Piatra Neamţ şi Ga-Pro-Co Chemicals Săvineşti.

39 afișări
Imaginea articolului Neamţ: 49 firme disponibilizează peste 1.400 de angajaţi

Neamţ: 49 firme disponibilizează peste 1.400 de angajaţi (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ, de la cele 49 de societăţi din judeţ, care au 4.538 de angajaţi, vor fi concediaţi, până în luna martie 2009, un număr de 1.419 persoane.

Astfel, din cei 704 salariaţi ai Ga-Pro-Co Chemicals Săvineşti, în unitate vor mai rămâne 160 de angajaţi, restul de 544 urmând să fie disponibilizaţi în cursul acestei luni, iar la Mecanica Ceahlău SA, care are 280 de salariaţi, în luna martie vor fi disponibilizate 110 persoane.

Interamal Group Distribution SRL Roman a disponibilizat, în decembrie 2008, opt angajaţi, iar în această lună va concedia alţi 14 angajaţi şi va rămâne cu 172 de salariaţi.

Din 74 de angajaţi, Izotor a disponibilizat deja 22 de angajaţi în decembrie 2008, iar în această lună vor mai fi disponibilizaţi 37, iar la Romana Prod SRL Roman vor rămâne din această lună doar cu 60 de angajaţi din cei 95, în timp ce F.I.S.E. Electrica Serv SA va concedia 73 de salariaţi, din cei 204 câţi are în total.

"La sfârşitul lunii decembrie 2008, în judeţul Neamţ s-a înregistrat o rată a şomajului de 4% faţă de 3,4 - 3,7% cât înregistram în anii precedenţi în această perioadă. La Oniceni şi Valea Ursului, de exemplu, rata şomajului este de 14,5 - 16,5%. De obicei, pe timpul iernii, angajaţii din domeniul construcţiilor sunt trimişi în şomaj tehnic, însă în acest an au anunţat că vor face disponibilizări şi alte societăţi. Este alarmantă situaţia", a declarat directorul executiv al AJOFM Neamţ, Rodica Titela Popescu.

Directorul AJOFM Neamţ a adăugat că o problemă este cea a şomerilor care nu-şi doresc un loc de muncă, ci preferă să încaseze numai ajutoarele de la stat, dar şi numărul de locuri de muncă reduse, în judeţul Neamţ marea majoritate fiind numai în municipiul reşedinţă de judeţ.

"Nu avem ONG-uri pentru medierea şi consilierea muncii în Neamţ, şi nici locuri de muncă în mediul rural ori în celelalte oraşe din judeţ în afară de municipiul Piatra Neamţ. Mai mult decât atât, avem oameni de la sate care se plâng că nu au cei 25 - 30 de lei pe care-i cer medicii de familie pentru a elibera adeverinţele necesare angajării ori înscrierii la cursuri de recalificare", a mai spus Rodica Titela Popescu.

Citeşte şi

Rata şomajului a crescut în luna decembrie la 4,4%

Aproape 15.000 de firme au intrat în insolvenţă în 2008

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici