Neamţ: 51 de oameni din Poiana Teiului rămân evacuate până la eliminarea pericolului de inundaţii

Un număr de 51 de persoane din comuna nemţeană Poiana Teiului ale căror locuinţe riscă să fie inundate de râul Bistriţa ca urmare a topirii zăporului format pe cursul de apă sunt în continuare evacuate, acestea urmând să revină la casele lor după ce pericolul va fi eliminat complet

214 afișări
Imaginea articolului Neamţ: 51 de oameni din Poiana Teiului rămân evacuate până la eliminarea pericolului de inundaţii

Neamţ: 51 de oameni din Poiana Teiului rămân evacuate până la eliminarea pericolului de inundaţii (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, căpitanul Iulian Jugan, a declarat, sâmbătă, că, în prezent, zăporul format pe râul Bistriţa este discontinuu şi are o lungime cumulată de 3,5 kilometri, grosimea gheţii fiind cuprinsă între 0,1 şi patru metri, debitul râului este de 27,6 mc/s, iar temperatura aerului este în zonă de 3 grade Celsius.

El a mai spus că pe râul Bistriţa, în amonte, în judeţul Suceava s-a desprins, sâmbătă dimineaţă, o porţiune de gheaţă care se deplasează spre localităţile nemţene, adăugând că o situaţie asemănătoare s-a produs şi în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, dar că gheaţa desprinsă se topeşte pe parcurs şi a ajuns în judeţul Neamţ dispersată pe o lungime de 15 kilometri.

Jugan a subliniat că autorităţile nemţene sunt în contact permanent cu cele din judeţul Suceava atât pentru monitorizarea fenomenului de zăpor, cât şi pentru a coordona acţiunile de intervenţie.

Purtătorul de cuvânt al ISU a mai spus că râul Bistriţa este şenalizat, dar că o echipă pirotehnică este pregătită să intervină pentru detonarea eventualelor aglomerări de gheţuri care s-ar putea produce.

Jugan şi-a exprimat încrederea că situaţia va intra în normal dacă se menţin temperaturile pozitive şi gheţurile se vor topi.

În cursul zilei de joi, după ce s-a format o viitură pe râul Bistriţa în urma desprinderii gheţurilor din zona localităţii sucevene Crucea, autorităţile nemţene au decis evacuarea a 106 persoane din comuna Borca, a altor 240 de persoane din comuna Farcaşa şi 104 persoane din comuna Poiana Teiului ale căror locuinţe riscau să fie inundate.

Marea majoritate a persoanelor evacuate s-au întors la locuinţele lor şi au mai rămas evacuate încă 51 de persoane din comuna Poiana Teiului până la eliminarea completă a pericolului.

Autorităţile din Neamţ continuă monitorizarea permanentă a fenomenului de dezgheţ a zăporului pentru a adopta urgent măsuri de limitare a eventualelor pagube.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici