Negociatorii se apropie de un acord asupra unui tratat mondial privind poluarea cu plastic

  • Negociatorii care lucrează la un tratat care să abordeze criza globală a poluării cu plastic s-au apropiat vineri de un acord.
  • Mai multe ţări au declarat că doresc să abordeze problema cantităţii totale de plastic de pe Pământ, potrivit AP News.
Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Negociatorii se apropie de un acord asupra unui tratat mondial privind poluarea cu plastic

Negociatorii se apropie de un acord asupra unui tratat mondial privind poluarea cu plastic

Cea mai controversată problemă ridicată de discuţiile privind tratatul este existenţa unei limite privind cantitatea de plastic pe care companiile sunt autorizate să o producă. Panama a propus joi un text care să abordeze producţia de plastic.

Juan Carlos Monterrey, şeful delegaţiei din Panama, a declarat că este vorba de o propunere de compromis pentru a ajunge la un consens, deoarece nu include un obiectiv numeric sau o limită de producţie. În schimb, aceasta prevede că ţările vor adopta un obiectiv global la o reuniune ulterioară a Conferinţei părţilor.

Sprijinul pentru propunerea Panama a ajuns rapid la peste 100 de ţări. Unele ţări producătoare de plastic şi de petrol şi gaze, inclusiv Arabia Saudită, se opun cu fermitate includerii producţiei de plastic în tratat, numind-o o „linie roşie”.

Delegaţia Rusiei a declarat că, dacă lumea ia în serios acest tratat, negociatorii trebuie să se concentreze asupra unor dispoziţii acceptabile pentru toate părţile.

Luis Vayas Valdivieso, preşedintele comisiei din Ecuador, a publicat vineri un document cu un proiect al tratatului, care condensează punctele de vedere exprimate de negociatori pe parcursul săptămânii. Articolul tratatului privind producţia conţine propunerea delegaţiei din Panama. Cealaltă opţiune este de a elimina acest articol.

Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, producţia mondială de mase plastice va ajunge la 736 de milioane de tone până în 2040, cu 70 % mai mult decât în 2020, fără modificări ale politicilor.

Vineri dimineaţă, organizaţiile de mediu au demonstrat cu pancarte în faţa centrului de convenţii, cerând negociatorilor să dea dovadă de curaj.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici